ANTI-KRIMINAL

“CRNI FONDOVI” ‘Izvlacenjem novca iz javnih poduzeca financira se vecina stranaka u BiH’

SARAJEVO – Većina političkih stranaka u BiH najvećim dijelom se financira izvlačenjem novca iz državnih poduzeća i stvaranjem tzv. crnih fondova, smatraju politički analitičari i veliki broj nevladinih organizacija. Na taj način ilegalnim tijekovima političke stranke izvlače milijunske iznose kojima kasnije financiraju sve svoje potrebe, osobito predizborne kampanje.
– Svi to vide i svi to znaju, ali, nažalost, u bh. društvu ne postoji niti jedna karika, osim pojedinačnih novinara i medija, koja bi to pitanje otvorila u smislu da se takve stvari razotkriju, a pojedinci i stranke za to odgovaraju, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka.

Politička klima u BiH

Ona navodi kako se sprega javnih poduzeća i vladajućih stranka najbolje vidi po “uhljebljivanju” političkih poslušnika u ta poduzeća, bez obzira na njihovu stručnost i ekonomsku opravdanost. Isto tako, ona navodi kako bi se i nadležne institucije, poput Središnjeg izbornog povjerenstva ili Tužiteljstava, morale jače angažirati na utvrđivanju činjenice kako se ogromna sredstva crpe iz javnih poduzeća za potrebe stranaka.
– Ipak, da bi se jedna ovakva stvar otvorila, mi moramo imati pogodnu političku klimu. Realno gledano, trenutačno niti jedna politička stranka u BiH nema tu volju suočiti se s ovim problemom iz jednostavnog razloga što gotovo sve stranke na neki način imaju “prste u pekmezu”, istaknula je Topić.
U vezi s tim, ona navodi primjer Hrvatske, gdje je glavni državni odvjetnik godinama na toj poziciji, ali moralo se čekati da politička klima bude povoljna kako bi se krenulo u odlučnu borbu s korupcijom i kriminalom. Osim toga, ona smatra kako bi u našoj zemlji morali imati mnogo neovisnije pravosuđe i hrabrije tužitelje, tužiteljstva i sudove kako bi se otvorili ovakvi procesi.
Sličnog mišljenja je i Ibrahim Prohić, politički analitičar, koji također navodi kako proces borbe protiv korupcije u BiH nikada nije niti otvoren.
– Politika u BiH ima potpunu dominaciju nad svim ostalim segmentima, a funkcioniranje pravne države je na jako niskoj razini. U tim uvjetima, nemoguće se uhvatiti u koštac s problemima korupcije u zemlji, naglasio je Prohić.

Politika i pravosuđe

On navodi kako je u BiH postalo sasvim normalno da stranke nakon izbora svoje kadrove postavljaju na ključna mjesta tamo gdje se kontroliraju tijekovi novca. Isto tako, kaže kako se godinama zna koja stranka kontrolira pojedina javna poduzeća.
– Odatle se prvenstveno financiraju političke stranke, iz jednostavnog razloga što imaju kontrolu državnog kapitala. Radi se o sličnoj situaciji kao u Hrvatskoj, odnosno i u BiH se novac iz državnih poduzeća iznosi u vrećama, navodi Prohić.
Osim toga, on jasno navodi kako su i interesne skupine iz realnog sektora povezane s politikom na način da financiraju određene stranke, a zauzvrat dobivaju određene poslove. Prohić smatra kako će se u bliskoj budućnosti ovakva situacija teško promijeniti, zbog nespornog utjecaja politike na pravosuđe.
– U BiH smo imali nekoliko drastičnih slučajeva gdje su visoki politički dužnosnici bili prvostupanjski osuđeni za kriminal i korupciju, a nakon toga su oslobođeni. U jednom slučaju, po mom sudu, imamo nezabilježen slučaj u povijesti pravosuđa da se sud nakon izricanja prvostupanjske presude proglasi nenadležnim, ustvrdio je Prohić.
Također, navodi kako je na dan kada je dogovoreno formiranje Vijeće ministara BiH, Sud BiH dao informaciju da odustaje od postupka protiv jednog od vodećih političkih lidera u BiH, pod objašnjenjem da nema dovoljno dokaza.
Prema tome, iz svega navedenog jasno je kako je BiH svjetlosnim godinama udaljena od Hrvatske, koja je zbog izvlačenja novca iz državnih poduzeća optužila cijelu stranku. Tako ćemo, čini se, i dalje imati istu svakodnevicu – s jedne strane stotine poduzeća propadaju, radnici ostaju bez posla i duboko siromaštvo, dok s druge strane političke stranke iz državnih poduzeća ilegalnim putem izvlače milijune i milijune maraka. I što je najtužnije u cijeloj priči – svi to znaju, ali svi o tome šute.

Europski put BiH

Političke stranke od rata do danas obilato koriste nedorečenost zakonskih rješenja i indolentnost nadležnim institucija kako bi dolazile do velikih svota novca. Sve te godine samo su nevladin sektor i mediji upozoravali na brojne anomalije, ali sve to nikada nije utjecalo na poboljšanje stanja. S obzirom kako su sve europske institucije jasno i nedvosmisleno kazale kako BiH neće na europskom putu napredovati niti milimetra ukoliko se ne obračuna s organiziranim kriminalom i korupcijom, jasno je koliko smo daleko od europskih institucija.

Piše: Dragan Bradvica

Izvor:

http://glashrvatabosne.ba

13. Juna 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši