ANTI-KRIMINAL

“Krivaja” Zavidovići, premijer Federacije BiH Nemin Nikšić sa grupom od 167 nezakonito otpuštena radnika ! Svi oni javno obećaju a poslije ništa !Sumnjamo u iskrenost premijerovih poziva!

PREMIJER FBiH SASTAO SE SA BIVŠIM RADNICIMA KRIVAJE
Nikšić: Vlada će pokušati spasiti Krivaju
Nakon sastanka, premijer Nikšić je izjavio kako je bivšim radnicima ponuđeno da se vrate na posao

Federalni premijer Nermin Nikšić sastao se danas poslijepodne u Zavidovićima sa predstavnicima grupe od 167 bivših radnika Krivaje koji su prošle srijede pješke iz Zavidovića stigli u Sarajevo kako bi riješili svoje probleme.
Nakon sastanka, premijer Nikšić je izjavio kako je ovim ljudima ponuđeno da se vrate na posao.

“Ponudio sam im kada su bili u Sarajevu da se vrate na posao, da dijele sudbinu svih ostalih radnika Krivaje i da rade. Niko se prema njima ne smije odnositi drugačije osim da su dio Krivaje. Svi su oni stečajni povjerioci i čekaju naplatu iz stečajne mase. Ako sam suočen sa izborom da im trebam dati novac, da namirim dugove prema njima i da ‘Krivaja’ propadne, ja ću se ipak opredjeliti da pokušamo spasiti firmu, vratiti proizvodnju, a da oni čekaju. Pravedno rješenje je da dijele sudbinu svih radnika i da se vrate na posao”, nakon sastanka je izjavio premijer Nikšić.

Ova grupa bivših radnika Krivaje prije tri godine nije potpisala ugovor sa novim vlasnikom preduzeća Krivaja 1884 za koje je u međuvremenu poništen kupoprodajni ugovor. Vlada FBiH je za njihovo podmirenje izdvojila oko tri miliona KM, ali kako je u međuvremenu preduzeće otišlo u stečaj, ta mogućnost izmirenja njihovih zahtjeva je otpala.

Predstavnik bivših radnika Krivaje Samir Hodžić izjavio je kako kolege i on insistiraju da dobiju novac za vrijeme provedeno bez posla.

„Nakon sastanka sa stečajnim odborom znat ćemo u kojem smjeru dalje idemo u zaštiti i ostvarenju naših prava. Moje kolege sigurno neće biti oduševljene premijerovim prijedlogom, s obzirom na to da nema naznaka o bilo kakvoj naknadi za protekli period od tri godine”, kazao je Hodžić.

Federalni premijer u pratnji saradnika i domaćina iz Krivaje i Zavidovića obišao je i pogone preduzeća.

„Vlada radi na tome da se stvori ambijent da Krivaja radi. Čestitao sam ljudima koji su uspjeli da sačuvaju Krivaju i danas su u prilici da rade. Informisan sam da u ovom momentu imaju jako dobru ponudu od francuskog kupca i da ih je više od hiljadu u ponedjeljak primilo plaće. Već u srijedu na sjednici Vlade spremamo zaključak kojim ćemo odvojiti u Razvojnoj banci, od sredstava Zavoda za zapošljavanje u cilju očuvanja postojećih radnih mjesta, šest miliona maraka koje bi, prema našim procjenama, trebale stvoriti uslove da im obezbijedimo sirovinu za rad”, rekao je Nermin Nikšić.

Izvor:

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/niksic-vlada-ce-pokusati-spasiti-krivaju

Problem sa javnim izjavama   i ministra Erdala Trhulja i premijera Nerimina Nikšića (u vezi sa “Krivajom” i nezakonito otpuštenim radnicima)  jeste taj što oni javno nešto kažu (pa i ovaj najnoviji poziv nezakonito otpuštenim radnicima na posao u “Krivaju”) a da se to uopće ne sprovodi na terenu, tačnije u “Krivaji”.

Zašto “Krivaja” nije ponudila Ugovore o radu nezakonto otpuštenim radnicima i poslala im Ugovore na kućne adrese?

Ne to nije učinjeno, naprotiv sve ministrove i premijerove javne izjave su “bacanje prašine u oči” i javnosti i nezakoito otpuštenim radnicima.

Neka urade konkretan potez na terenu i neka “Krivaja” pošalje na kućne adrese ovjerene od strane “Krivaje” Ugovore o radu za nezakonito otpuštene radnike sa ponudom da ih potpišu.Time bi pokazali svoju ozbiljnost, jer bez toga  sve ostaje samo prazna priča.

Neka “Krivaja” prizna nezakonito otpuštenim radnicima njihova prava.Naravno mnogo je lakše javno pričati i davati lažna obećanja nego li nešto konkretno učiniti.

Na kraju postavlja se pitanje i kada bi nezakonito otpušteni radnici eventualno i potpisali Ugovore o radu sa “Krivajom” pa gdje će ti radnici raditi iz razloga što “Krivaja” nije uposlila ni sve radnike od oko 1250 koji su trenutno u radnom odnosu,  jer povremeno radi nekih 700 do 750 radnika a nekih 450 do 500 ljudi je na nekom prinudnom čekanju posla.Pa čemu onda da se nadaju nezakonito otpušteni radnici? Da li da eventualno potpišu Ugovore o radu i da sjede kući čekajujći da im se neko smiluje iz “Krivaje” i pozove ih da zarade svoje plaće.Mislimo da se ne treba pouzdavati u milost niti  “Krivaje” ni Vlade Federacije BiH nakon svih loših iskustava sa njima.

27. Marta 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: