ANTI-KRIMINAL

Uzbunjivači protiv korupcije imaju prijatelja u Americi !

Ambasador Moon: SAD snažno podržava borbu BiH protiv korupcije
Protuzakonito stečena imovina mora biti oduzeta i zaplijenjena

 

Ambasador Moon: SAD snažno podržava borbu BiH protiv korupcije

 

Autor Fena | Objavljeno 28.03.2012. u 06:24

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju jačanje vladavine prava i pravosudne institucije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, izjavio je u srijedu u Sarajevu ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon, obraćajući se sudionicima seminara “Procesuiranje slučajeva korupcije”, koji je sponzoriralo Ministarstvo pravde SAD-a.

“Korupcija je jedan od najvećih izazova za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Moon, istaknuvši da se radi o pojavi koja ometa ekonomski razvoj, umanjuje povjerenje u vladu, omogućava organizirani kriminal i podriva stabilnost demokratskih institucija.

Naglasio je, istovremeno, kako u BiH ne smije opstati “kultura nekažnjavanja” kada je riječ o korupciji, te da vlasti i lideri u BiH moraju osigurati potporu antikorupcijskim nastojanjima.

Ambasador Moon je kazao da u pravnoj državi niko nije iznad zakona, bilo da se radi o predsjednicima, ministrima, političkim ili vladinim zvaničnicima.

“Korumpirani zvaničnici moraju biti urgentno procesuirani, a njihova protuzakonito stečena imovina mora biti oduzeta i zaplijenjena”, kazao je američki ambasador, uz ocjenu da je borba protiv korupcije izuzetno važna za budućnost BiH.

U tom kontekstu, ambasador Moon pozvao je Vijeće ministara BiH da osigura sredstva za rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, potcrtavajući značaj jačanja institucionalnog i zakonskog okvira u borbi protiv korupcije u BiH.

Poručio je da SAD snažno podržavaju takva nastojanja te istaknuo vitalnu ulogu koju tužitelji na svim nivoima u BiH imaju u suzbijanju korupcije.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak izrazio je očekivanje da će uskoro biti stvorene pretpostavke za rad ove agencije, uključujući i usvajanje pravilnika o unutarnjoj organizaciji Agencije, koji bi već u petak trebao dobiti saglasnost od Vijeća ministara BiH.

To bi, kako je u izjavi za medije kazao, omogućilo kadrovsku popunu Agencije, te osiguranje budžeta, odnosno materijalno-tehničkih pretpostavki za djelovanje na planu efikasnije borbe protiv korupcije u BiH.

Dvodnevni seminar, koji je organizirao Ured za razvoj, pomoć i obuku tužiteljstvima u inozemstvu Ministarstva pravde SAD-a, ugostio je Petera Ainswortha, višeg zamjenika šefa Odsjeka javnog integriteta u Ministarstvu pravde SAD-a i sutkinju Margo Brodie iz Okružnog suda SAD-a za istočni distrikt New Yorka.

Na seminaru je sudjelovalo trideset tužitelja iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ured za razvoj, pomoć i obuku tužiteljstvima u inozemstvu Ministarstva pravde SAD-a djeluje u BiH više od desetljeća, pomažući tužiteljima na državnom nivou i u bh. entitetima, da osnaže mehanizme borbe protiv terorizma, institucionaliziraju kaznene procedure i unaprijede kapacitete tužiteljstava, osobito na području trgovine ljudima, ratnih zločina i slučajeva privrednog kriminala.

Izvor:

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/87414-ambasador-moon-sad-snazno-podrzava-borbu-bih-protiv-korupcije.html

28. Marta 2012. - Posted by | Uncategorized

1 komentar »

  1. rasasd

    komentar od Nepoznato | 9. Decembra 2012. | Komentariši


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: