ANTI-KRIMINAL

VSTS: Neprimjereno odlučivati o tužbama svojih sudija

 

Dejan Šajinović – 28.03.2012 19:00

Slika

 
SARAJEVO – Nije bilo primjereno da Sud BiH odlučuje o tužbama svojih sudija i donosi odluke u tim predmetima, saopšteno je danas iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta povodom presude Suda BiH koji su tužile sudije tog suda za neisplaćene regrese.

Naime, 41 sudija zaposlenih u Sudu BiH, među kojima je i predsjednik Meddžida Kreso, su tužili vlastitu instituciju, koja je donijela presudu u njihovu korist, a protiv same sebe, i naložila da tim sudijama država isplati neisplaćene razlike regresa od 2008. do prošle godine, u ukupnom iznosu od 47.286 maraka.

Osim toga, mnogima je bilo sporno da je Pravobranilaštvo BiH, koje je zastupalo Sud BiH, nakon izgubljenog sudskog spora, odlučilo da ne ulaže žalbu, tako da je presuda odmah postala i pravosnažna.

Željka Klobučar, zamjenik pravobranioca BiH, kaže da nije dobila to mišljenje VSTS-a.

Sada treba vidjeti ima li VSTS nadležnost da u ovom slučaju i disciplinski kazni sudije, poručio Kunić

“To ako netko kaže da je nešto primjereno ili nije primjereno je nešto što u pravnom žargonu za mene predstavlja nepoznanicu i ne znam što taj pojam predstavlja. Da li su sudije kao tužitelji postupili moralno i da li je sud BiH kao tuženi mogao da donese presudu ili ne, pravobranilaštvo se na to ne osvrće. Mi gledamo dvije stvari: postoje li žalbeni razlozi i da li je djelotvorno uložiti žalbu samo pro forme. Ovdje nisu postojali žalbeni razlozi”, rekla je ona objašnjavajući zašto ta institucija nije uložila žalbu.

Petar Kunić, pravni ekspert, kaže da je RS ovim mišljenjem VSTS-a dobila krunski argument o potrebi reformisanja bh. pravosuđa u nastavku strukturisanog dijaloga.

“Pa možete misliti kakvo je stanje u pravosuđu, vidite da prevladavaju nemoral i nepravda. U reformi pravosuđa treba zamijeniti sve te sudije na nivou BiH novim sudijama. To je jedino rješenje da se nekako dokopamo reformisanog pravosuđa”, rekao je Kunić.

Dodao je da sada treba vidjeti ima li VSTS nadležnost da u ovom slučaju i disciplinski kazni sudije, jer, kako ističe, VSTS ima nadležnost da procjenjuje i prati rad sudija i pokreće adekvatne postupke u slučaju potrebe”, rekao je Kunić.

Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, kaže da je ova presuda moralno sporna i da je njome Sud BiH potpuno diskreditovao sam sebe.

“Oni su donijeli odluku koja je takva kakva jeste i ona će vjerovatno biti sprovedena, ali ona nema nikakvu moralnu vrijednost jer je doveden u pitanje princip objektivnosti. Taj iznos oko kojeg su se sporili je toliko sitan da jednostavno nisu smjeli dozvoliti da se o tome uopšte raspravlja. Oni su zbog tako sitnog novca potpuno derogirali vlastiti sud”, rekao je Popović.

On je pojasnio da postoje pravni mehanizmi po kojima je bilo moguće obezbijediti objektivnost suđenja, ali je dodao da je Sud vjerovatno svjesno ušao u ovaj postupak jer se želio predstaviti većim nego što stvarno jeste.

“Glavni problem koji mi imamo s tim sudom je to što oni misle da su oni neki savezni sud a u stvari oni su niži od bilo kojeg okružnog ili kantonalnog u FBiH”, rekao je Popović.

Dražen Pehar, pravni stručnjak, kaže da se ovakve sudske presude u normalnim zemljama ni ne komentarišu.

“U normalnoj državi vi ne možete ni pomisliti da se tako nešto dogodi. BiH nije normalna država”, rekao je on.

Nezavisne novine

PRAVDA ZA DENISA

 

Izvor:

http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.php?f=28&t=362&st=0&sk=t&sd=a&sid=4b152c534c20f0b05583ea09a555a582&start=610

 

 

28. Marta 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: