ANTI-KRIMINAL

Američki ambasador u BiH i uzbunjivači protiv korupcije u BiH na istom putu, borba protiv korupcije !

Moon: Korumpirani zvaničnici moraju biti agresivno procesuirani, a njihova imovina zaplijenjena
SAD je osudile stotine izabranih zvaničnika koji su zloupotrebljavali svoj položaj, rekao je Moon

Autor Redakcija | Objavljeno 29.03.2012. u 10:11

Ambasador SAD u BiH Patrick Moon

Ambasador SAD u BiH Patrick Moon

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju jačanje vladavine prava i pravosudne institucije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, izjavio je u Sarajevu ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon, obraćajući se sudionicima dvodnevne obuke tužilaca pod nazivom “Procesuiranje slučajeva korupcije”, koji je sponzoriralo Ministarstvo pravde SAD-a.
– Tužioci u Bosni i Hercegovini imaju vitalnu ulogu u borbi protiv korupcije, a u BiH ne smije opstati kultura nekažnjavanja za korupciju, poručio je Moon.
Moon je pohvalio dosadašnji rad tužilaca, ponudivši im snažnu američku podršku u nastojanjima da iskorijene korupciju u BiH.
– Korumpirani zvaničnici moraju biti agresivno procesuirani, a njihova nezakonita zarada mora biti oduzeta i zaplijenjena. Razumijem da se suočavate sa velikim izazovima u borbi sa korupcijom i da to uključuje političke pritiske, kao i to da građani nisu spremni da prijave korupciju i svjedoče u takvim slučajevima. No, ne smijete popustiti pred frustracijom i odustati od borbe protiv korupcije. BiH nije jedina zemlja koja ima problema sa korupcijom. Sve zemlje se suočavaju sa tim problemom, a ni SAD nisu izuzetak, kazao je Moon.
U tom kontekstu, ambasador Moon pozvao je Vijeće ministara BiH da osigura sredstva za rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, potcrtavajući značaj jačanja institucionalnog i zakonskog okvira u borbi protiv korupcije u BiH.
On je rekao da su SAD u proteklim godinama osudile stotine izabranih zvaničnika koji su zloupotrebljavali svoj položaj u privatne svrhe kao i građana koji su nezakonito plaćali mito javnim zvaničnicima.
Poručio je da SAD snažno podržavaju takva nastojanja te istaknuo vitalnu ulogu koju tužitelji na svim nivoima u BiH imaju u suzbijanju korupcije.

Izvor:

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/87481-moon-korumpirani-zvanicnici-moraju-agresivno-biti-procesuirani-a-njihova-imovina-zaplijenjena.html

 

29. Marta 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: