ANTI-KRIMINAL

Dnevni avaz: “Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bi trebao biti razmatran i zakon o reviziji privatizacije, koji amnestira ratnu prizvatizaciju” !

NAPOMENA: Diskriminatorski zakon koji može biti apelacijom oboren na Ustavnom sudu ! (Besplatan pravni savjet).

Autor A. DUČIĆ – I. TREPALOVAC | Objavljeno 29.03.2012. u 06:18

Dom naroda FBiH

Prijedlog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama FBiH, koji će se danas naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, selektivno je i manjkavo zakonsko rješenje, koje legalizira najveće privatizacijske pljačke počinjene tokom agresije na našu državu, smatraju brojni sagovornici “Dnevnog avaza”.

Opiranje lobija

Delegati Doma naroda danas će se izjašnjavati o zakonskom prijedlogu koji je 27. jula 2010., uoči općih izbora u BiH, usvojio bivši saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a izradila ga tadašnja Vlada Mustafe Mujezinovića.

Tim aktom nije obuhvaćena provjera svih privatizacija, uključujući i tzv. Markovićevu, što je predviđao nacrt tog zakona iz 2008. i 2009. godine, a što su tražili sindikati, radnici i javnost. U tom periodu Vlada FBiH je obećala i utvrdila Nacrt zakona koji je predviđao i reviziju za preduzeća koja su privatizirana i prije 1997., odnosno prije donošenja Zakona o privatizaciji FBiH, kao i “superreviziju” već obavljene revizije u preduzećima koja su vršila vlasničku transformaciju na osnovu Zakona o društvenom kapitalu iz 1992. godine.

Podsjetimo, zahvaljujući upravo “Markovićevom modelu”, tajkuni su prisvojili državne kompanije. Selimovići su iz sigurne Češke, dok je Sarajevo gorjelo, vlasnički poklopili “Sarajevsku pivaru”, otimajući državi i narodu milionski vrijednu imovinu uz odobravanje tadašnjih vlasti koje je predvodila Stranka demokratske akcije (SDA). Ta stranka je godinama izbjegavala obaviti reviziju.

No, Vlada premijera Nermina Nikšića odlučila je u parlamentarnoj proceduri ostaviti Mujezinovićev zakon iz kojeg je izbačen ključni dio, čime su pristali amnestirati pljačkašku privatizaciju. Jučer nismo uspjeli dobiti Nikšićev komentar o tome i odgovor na pitanje bježi li na ovaj način njegova Vlada, zapravo, od borbe protiv korupcije.

Izet Žigić, bivši federalni ministar energije, industrije i rudarstva, izjavio za “Dnevni avaz” da je on predlagao cjelovit zakon koji bi uključivao i reviziju tzv. Markovićeve privatizacije. Veliki dio tadašnje pozicije iz SDA, SBiH i HDZ-a nije to podržao.

Žigić: Predlagao cjelovit zakon

– Nađeni su načini da se to rješenje opstruira, ali tada je došlo do žestokog opiranja privatizacijskih lobija. Sada se nakon dugo vremena ponavlja ista priča – prisjeća se Žigić, koji je, inače, pod velikim pritiscima podnio ostavku u Vladi FBiH te ga je naslijedio kompromitirani Vahid Hećo.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) Enes Ganić, također, potvrđuje da sadašnje zakonsko rješenje nije objektivno niti sistematično.

Ganić: Obija nam se o glavu

– Da su htjeli korektan zakon, on bi morao obuhvatiti i ratni period. Posebno je taj period tzv. Markovićeve privatizacije polučio razne probleme i pitanja koja nam se sada obijaju o glavu. Malo je čudno da je taj dio izbačen. Neko je morao svjesno izbaciti taj dio – kaže Ganić.

Novi direktor APF-a Šuhret Fazlić nije želio iznositi svoje mišljenje, s obrazloženjem da nije bio uključen u cijeli proces predlaganja ovog zakona.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao nam je, pak, da su sindikati već odranije iznijeli svoj stav o tome da treba provesti reviziju kompletne privatizacije, a samim tim i tzv. Markovićeve privatizacije.

Nikšić: Zašto nije povukao kriminalni zakon

– Bolje da poslanici amandmanski djeluju, a da mi bilježimo ko je bio protiv zakona i kompletne revizije privatizacije te da im slike lijepimo i počnemo ih konačno javno napadati. Poslali smo upozorenje da smo spremni da prozovemo sve one koji budu rušili zakon, želimo da se napravi kontrola kompletne privatizacije, ni po babu ni po stričevima – ističe Bajramović.

Bajramović: Provesti kompletnu reviziju
Kazniti krivce
Još konkretniji je predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH Edhem Biber, koji potcrtava da revizija privatizacije ne smije izbjeći nijedan period, “jer je uništila veliki broj radnih mjesta i perspektivu većine stanovništva”.

– Jedino kada se provede ta revizija i kazne svi oni koji su oteli od radnika i građana BiH njihovu imovinu, tek tada BiH može uspješno krenuti naprijed – rekao je Biber.

Biber: Ne smije se izbjeći nijedan period
SBB BiH poziva delegate da ne legaliziraju ratnu privatizaciju

U povodu najave da će se na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH izjašnjavati o Prijedlogu zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama, SBB BiH upozorio je javnost da se na taj način želi legalizirati ratna privatizacija i pljačka.

– Naime, tim prijedlogom zakona kontroliraju se ugovori koji su pravljeni s agencijama za privatizaciju, a potpuno je izostavljena privatizacijska pljačka kao u slučaju “Sarajevske pivare” ili kombinata “Aluminij”, koju je certificirao Federalni zavod za reviziju, sa prof. Mehmedom Jahićem na čelu, a isti je smijenjen odlukom visokog predstavnika zbog korupcije, a Zavod ukinut. SBB BiH poziva delegate Doma naroda da ne čine izdaju vlastite zemlje i ne popuštaju pod pritiskom državne bošnjačke mafije i tajkuna koji je finansiraju – saopćeno je jučer iz Pres-centra SBB BiH.

Hoće li doći do Zakonodavno-pravne komisije

Zanimljivo je da i Tomo Vidović, poslanik vladajućeg SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da bi se zakonom trebao obuhvatiti cjelovit proces privatizacije, a “pogotovo sve okolnosti u kojima je 1994. godine društvena svojina tadašnjom Uredbom Vlade RBiH pretvorena u državnu, čime je pravo radnika preneseno u ruke političke oligarhije”.

Vidović: Dodatno usaglašavanje

– Očigledno da privatizacija nije mogla biti na takav način koncipirana kao fer i poštena privatizacija. Ali, doći će to na Zakonodavno-pravnu komisiju, tako da ćemo mi cjelovito sagledati zakonska rješenja koja se nude sa stanovišta pravičnosti i zaštite javnog interesa i provodljivosti tog zakona – izjavio je Vidović, koji pojašnjava kako postoji mogućnost da u Domu naroda zakon bude usvojen u različitom tekstu od onog kakav je prošao 2010. u Predstavničkom domu te će, u tom slučaju, akt morati biti usaglašavan.
Selimovići samo u dvije kompanije dužni čak 7 miliona KM poreza!

Koliko su loše privatizacije uništile ekonomske temelje naše države i koliko se pljačka narod, najbolje pokazuje negativan odgovor na zahtjev poslanika SBB BiH da napokon bude skinuta tajna s poreznih dužnika.

O čemu se radi? Primjerice, samo “Sarajevska pivara”, koju je porodica Selimović otela u ratu, dok se Sarajevo branilo u čuvenoj Pofalićkoj bici, od nekada uspješne firme dovedena je na nivo da duguje porez od 2,5 miliona KM.

Selimović: Oteto je prokleto

Istovremeno, nekada superuspješni “Klas”, koji, inače, kao dio državnih robnih rezervi uopće nije smio ići u privatizaciju, Upravi za indirektno oporezivanje BiH duguje po osnovu neplaćenog PDV-a čak 4,5 miliona KM.

Postavlja se pitanje ko ima pravo da milione maraka beskamatno daje Selimovićima za obrt, dok borci uzaludno protestiraju u šatorskom naselju ispred Vijeća ministara BiH, a vlast tvrdi da para nema u budžetu. Očito, para nema u budžetu, ali ih ima u privatnim džepovima, što su omogućile SDA i bošnjačka državna mafija. Da se ne govori o tome kako su u dvije spomenute kompanije – a Selimovići su ih preuzeli više od 100 – uništene hiljade radnih mjesta.
Helez provodi reviziju patriota, a SDP nagrađuje ratne profitere!?

Lagumdžija: Moralni test

Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta FBiH bit će veliki moralni test za SDP, ali i sve preostale poštene ljude u SDA. Prvo, postavlja se pitanje kako je Federalna vlada uopće mogla poslati kriminalni zakon u daljnju parlamentarnu proceduru ako ga nije razmatrao Predstavnički dom Parlamenta BiH u novom sazivu? To dovodi u pitanje legalnost cijelog postupka.

Drugo, dok SDP-ov federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez energično vrši reviziju ratnih heroja, boraca i šehidskih porodica, njegova bi stranka, ako danas bude glasala za zakon koji će legalizirati nagrađivanje raznih selimovića milijardama maraka državnog novca, došla u situaciju na koju godinama upozorava opozicioni SBB BiH, dakle da je nedopustivo da borci idu na reviziju, a ratni dezerteri i pljačkaši budu pošteđeni i sakriveni.

Kako „Avaz“ saznaje, za kriminalni zakon neće glasati ni dio poslanika SDA. Ne zato što je to Hećino i Silajdžićevo kukavičije jaje novoj vlasti, već zato što su i oni iskreno na strani boraca.

Faksimil Nacrta zakona o reviziji privatizacije koji je 2008. i 2009. predviđao i provjeru pljačkaške privatizacije obavljene po tzv. Markovićevom modelu

Faksimil sadašnjeg skandaloznog Prijedloga zakona, iz kojeg je u tišini izbačen dio da će se revizija obavljati i za ratnu i “Markovićevu” privatizaciju

Izvor:

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/87447-lopovi-selimovici-spasavaju-se-od-revizije-ratne-pljacke-kriminalni-zakon-u-domu-naroda.html

29. Marta 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: