ANTI-KRIMINAL

Samo 20% korupcionaških istraga završi potvrđenim optužnicama ! Na sceni je nedostatak volje da se BiH uhvati u ozbiljnu borbu protiv korupcije !

Veoma ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini jesu slabi rezultati u suzbijanju korupcije u društvu. I na tome polju ova zemlja pobija neslavne rekorde, pa nije teško zaključiti da su od koruptivnih segmenata društva lošije samo ovdašnje pravosudne institucije.

Pripremila: Vildana Kurtić
28.03.2012 21:49

Slika

Među najvećim korupcijskim aferama u Bosni i Hercegovini svakako su one u kojima su na optuženičkoj klupi sjedili Dragan Čović, Nedžad Branković, Edhem Bičakčić, Ramiz Džaferović, Milorad Dodik. I svi su na našim sudovima oslobođeni optužbi ili su istrage prekinute zbog nedostatka dokaza.

Ni deklarativno opredjeljenje za Evropsku uniju nije bilo dovoljno za hvatanje koraka s regijom. Donedavno najmoćniji političar u susjednoj Hrvatskoj Ivo Sanader na optuženičkoj je klupi zbog niza afera. Hrvatski Uskok pokazao je da ima nulti stepen tolerancije za korupciju. Bosanskohercegovačko pravosuđe pokazuje nešto sasvim drugo: da Bosna i Hercegovina gaji kulturu nekažnjavanja korumpiranih političara. Samo dvadesetak posto istraga završi potvrđenim optužnicama.

SlikaSlika

Postotak se smanjuje kako se krivični proces bliži kraju. Broj osuđujućih presuda gotovo je simboličan. Uglavnom je riječ o niskorangiranim državnim službenicima, dok krupni korupcijski skandali ostaju samo to – skandali.

“Korupcija pogađa sve, time što čini svakodnevni život skupljim, obezvređujući naporan rad poštenih ljudi i nagrađujući one koji krše pravila kako bi ostvarili ličnu korist. U zemlji u kojoj vladavina zakona, niko, ni predsjednici, ni ministri, ni policijski zvaničnici, ni gradonačelnici, niti bilo koji vladini zvaničnici, niko nije iznad zakona”, poručio je nedavno ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Bosna i Hercegovina je kao jedan od uvjeta iz Brisela formirala Agenciju za prevenciju korupcije, koja nikada nije profunkcionirala. Još jedan primjer samo deklarativne spremnosti politike za obračun s korupcijom.

“Godine 2009. osnovana je agencija, 20 mjeseci kasnije imenovano je rukovodstvo, to rukvodostvo je u zakonskom roku dostavilo pravilnik i evo četiri mjeseca čekamo”, navodi Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije BiH.

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u Evropsku uniju tek nakon što je zatvorila posljednje pregovaračko poglavlje – pravosuđe. Dok se na optuženičkim klupama nisu našli političari i biznismeni godinama sakriveni iza svojih funkcija, napredak ove zemlje ka EU često je bio na klimavim nogama. Isti put je pred Bosnom i Hercegovinom.

Federalna.ba – VIDEO

PRAVDA ZA DENISA
nevenkagaragic

Izvor:

http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.php?f=28&t=362&st=0&sk=t&sd=a&sid=0b4126ae760d76ae98bddfd2b91e73c3&start=610

 

29. Marta 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: