ANTI-KRIMINAL

Studenti u Republici Srpskoj ukazuju na korupciju u visokom obrazovanju !

Stop korupciji ili protesti studenata
30.03.2012 06:00 | Dragana Keleč

BANjALUKA – Tražimo na fakultetima u RS radikalne mjere, koje će smanjiti korupciju, iskorijeniti nepotizam, razbiti porodične klanove, kao i smjenu pojedinih dekana, a u suprotnom će studenti iskoristiti sve demokratske metode, izaći na ulice i protestima tražiti svoja prava.

Stop korupciji ili protesti studenata

Poručili su ovo juče predstavnici studentskih organizacija u RS na konferenciji za novinare u Banjaluci.

– Ne vidimo nikakvu perspektivu i ne možemo ovo više da trpimo. Ovo je naš posljednji apel! Nećemo više mirno posmatrati šta se dešava na fakultetima. Želimo promjene i radikalan zaokret u društvu! Želimo da oni koji su krivi snose odgovornost, te da Univerzitet, Vlada RS i svi nadležni preduzmu radikalne korake – istakao je predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak.

Prema njegovim riječima, studenti su stotinu puta ukazivali na korupciju, ali niko do sada ništa nije preduzeo.

– Šta treba da uradimo, da se zapalimo ispred zgrade Vlade da bismo ukazali na probleme?! Gdje je to tužilaštvo? Mene niko nikada nije pozvao osim novinara da pita o korupciji na fakultetima. Pa, ne mogu novinari da mijenjaju sistem – kazao je Dronjak.

Na pitanje ko je od profesora uključen u korupciju, Dronjak je odgovorio da kao svjedoke pozovemo rektora Univerziteta u Banjaluci Stanka Stanića i predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Miroslava Grubačića i pitamo da li je tačno da je jedan profesor na Medicinskom fakultetu rekao: “Šta oni misle, da ja sa platom od 2.000 maraka neću uzimati novac”.

– Univerzitet prerasta u koruptivnu kategoriju, imamo učmalu sredinu, akademsku zajednicu koja se ne oglašava ni na jedan društveni problem i mimo koje prolaze sve nepravilnosti, a što je najgore, niko ni za šta ne odgovara – istakao je Dronjak.

Predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Igor Macanović rekao je da ne vrijedi da studenti govore imena profesora koji uzimaju mito, jer to nema nikakvog efekta.

– Svi se sjećate slučaja profesora Dušanke Stojanović sa banjalučkog Tehnološkog fakulteta, prije četiri godine, za koju su postojali i snimci kao dokaz da je uzimala mito, ali ništa nije preduzeto – kazao je Macanović.

Naglasio je da u kriznim situacijama kao što je ova u kojoj se nalazi naše društvo postoji samo jedan glas, a to je glas razuma i ujedinjenja.

– Hoćemo radikalne promjene u visokoškolskom obrazovanju, tražimo antikoruptivne mjere, socijalnu pravdu, a ako je za to potrebno da izađemo na ulice, vjerujte da smo i te kako spremni – naglasio je Macanović.

Student ombudsman pri Uniji studenata Vedran Jokić rekao je da studenti žele da skrenu pažnju političkoj eliti da se okrene prema RS i rješavanju stvarnih problema.

– Na tržištu rada nikad nije bilo više diploma, a manje znanja. To je, jasno, nastalo uvođenjem privatnih fakulteta. Ovako se RS urušava sistematski, jer je obrazovanje osnov svake države – istakao je Jokić.

On je pozvao ministra prosvjete i kulture RS Antona Kasipovića, premijera RS Aleksandra Džombića i Vladu RS da raščiste negativnosti na fakultetima.

Predstavnik Studentske organizacije u Banjaluci Siniša Kilibarda rekao je da izgradnju četvrtog paviljona u Studentskom centru u Banjaluci više niko i ne pominje.

– Vlada RS nije imala novca da sama krene u izgradnju, pa je digla kredit od Evropske banke. U isto to vrijeme grad Banjaluka traži 800.000 maraka za građevinsku dozvolu za taj paviljon – istakao je Kilibarda.

Nestala kartica
Predstavnici studentskih organizacija zatražili su da nadležne institucije ispitaju kako je nestala kartica na kojoj su se nalazili pozivi koji se odnose na korupciju u okviru kampanje ANTIKOR.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da je nestala SIM kartica bila u studentskom udruženju i da je na njoj bilo oko 70 poziva.

– Imali smo evidentirane te prijave, mislim da su samo dvije ili tri ukazivale na konkretne osobe. To nije moglo da posluži kao osnov za otvaranje istrage – rekao je on.

Izvor:

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Stop-korupciji-ili-protesti-studenata/lat/74703.html

 

Identifikovanje korupcije na Univerzitetu u Banjaluci
Objavljeno: 03.04.2012 – 02:05
Studenti u Banjaluci kao najčešći oblik korupcije navode klasičnu kupovinu ispita, a u korak sa tim idu i roditeljske veze, odnosno “sređivanje ispita”.

Identifikovanje korupcije na Univerzitetu u Banjaluci
Objavljeno: 03.04.2012 – 02:05
Studenti u Banjaluci kao najčešći oblik korupcije navode klasičnu kupovinu ispita, a u korak sa tim idu i roditeljske veze, odnosno “sređivanje ispita”.

Studenti banjalučkog Univerziteta na osnovu svojih iskustava identifikovali su različite oblike korupcije na fakultetima koje pohađaju. Na radionici koja je održana u okviru projekta „Predstavljanje antikoruptivnih mjera na univerzitetima u BiH“, više od trideset studenata sa Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, Studentske organizacije Banjaluka i Medicinskog fakulteta predložili su efektivne mjere za suzbijanje koruptivnog ponašanja.

Ovaj projekat sprovodi Omladinski komunikativni centar i Udruženje Vesta, a obuhvaćeni su Univerziteti u Banjaluci i Tuzli. Organizatori ističu da je cilj projekta uspostavljanje efikasnog sistema za otkrivanje korupcije i sistematsko suočavanje sa ovim problemom, te usvajanje programa mjera za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Mićo Vukotić, student biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu rekao je da na Univerzitetu u Banjaluci korupcije ima u svakom obliku i da se ona provlači kroz sve pore, ne samo visokog obrazovanja, nego i cjelokupnog društva.
„Shvatili smo da ne trebamo samo ostajati na riječima kada je korupcija u pitanju, nego je potrebno da krenemo sprovoditi konkretna djela. Na radionicama smo se upoznali sa različitim metodama kojima se korupcija može smanjiti, samo je potrebno da se ove metode krenu sprovoditi“, rekao je Vukotić za BUKU.

U vezi sa koruptivnim ponašanjem na svom fakultetu, Vukotić je rekao da ima dosta povlaštenih studenata koji uspijevaju da polože neke predmete ili koji na taj način čak i završe fakultet, a poznato je i da neki profesori uzimaju i novčane nadoknade ili da se korupcija manifestuje kroz različite usluge.

„Poseban problem su i profesori, naročito oni mlađi. Na primjer, ja sam danas na predavanju imao problem sa asistentom koji me je počeo vrijeđati bez razloga. U takvim situacijama ni jednom studentu nije svejedno i potrebno je raditi na tome da se takve stvari što manje dešavaju“, kazao je Vukotić i poručio da treba izaći na najavljene proteste studenata u Banjaluci i da “ukoliko se danas nešto sa tim protestima ne riješi, možda će se riješiti u budućnosti”.

Biljana Matijević, portparol Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka, rekla je da je urađeno jedno istraživanje na banjalučkom Univerzitetu na uzorku od 800 studenata i da će se na osnovu tih rezultata, i radionica koje se sprovode, izgraditi program mjera koji će Univerzitet koristiti u daljnoj bori protiv korupcije.

“Studenti na ovim radionicama identifikuju sve ono što prepoznaju kao koruptivno djelovanje, kršenje njihovih prava i druge neregularnosti na Univerzitetu. Kad su identifikovali problem, onda traže mjere borbe kako da se takvo ponašanje smanji, kako da se takve stvari ne dešavaju, na koji način preduprijediti takve situacije i pokušavaju naći način za preventivno djelovanje. Studenti predlažu transparentnije izvođenje nastave i ispita, korištenje novijih tehnologija, prevenciju i edukaciju djece od malih nogu, tako da se korupcija od malena smatra nedopustivim ponašanjem”, rekla je Matijević za naš portal.

Studenti u Banjaluci kao najčešći oblik korupcije navode klasičnu kupovinu ispita, a u korak sa tim idu i roditeljske veze, odnosno “sređivanje ispita”. Pored toga, studenti kažu da postoje različita uslovljavanja kao što su kupovina knjiga, praktikuma, držanje instrukcija, do bahatog ponašanja profesora i asistenata.

“Kada smo sa rektorom potpisivali sporazum o saradnji, on nam je rekao da korupcija definitivno postoji na banjalučkom Univerzitetu, ali da nije čitav Univerzitet korumpiran, već su u pitanju pojedinci, pojedini profesori i asistenti koji se tako ponašaju. Do sada nije bilo nekih mjera borbe protiv korupcije, ali rektor kaže da je svaku prijavu koja je dolazila kod njega provjeravao razgovarajući sa ljudima koji su prijavljeni. Naravno, ti profesori su negirali prijave, ali on tvrdi da se i na taj način smanjila korupcija koja je u svakoj pori našeg društva. Možda je i nemoguće potpuno ukloniti korupciju, ali može se raditi na tome da se ona smanji”, objasnila je Matijević.

U posljednje vrijeme, problemi korupcije na univerzitetima su u žiži javnosti. Banjalučki studenti pozvali su nadležne da riješe probleme u ovoj oblasti, a ukoliko se to ne desi, najavili su čak i proteste. Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić na ovo je odgovorio riječima da korupcije ima oduvijek i svuda, pa i na Univerzitetu.

Sve dok se ne uđe u stvarnu borbu protiv ovog problema, banjalučki studenti će i dalje gledati kako neke njihove kolege lagodno polažu ispite, kako određeni profesori iskorištavaju svoje pozicije i ucjenjuju studente da kupe njihove knjige i za takvo ponašanje ne bivaju kažnjeni, a banjalučki Univerzitet i dalje će biti plodno tlo za sprovođenje koruptivnih radnji.

Izvor:

http://www.6yka.com/novost/21764/Identifikovanje-korupcije-na-Univerzitetu-u-Banjaluci

4. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: