ANTI-KRIMINAL

Sarajevo: Ministar unutrašnjih poslova i sekretar MUP-a zloupotrebili ovlašćenja

SRNA – 05.04.2012 09:26

Sarajevo: Ministar unutrašnjih poslova i sekretar MUP-a zloupotrebili ovlašćenja
SARAJEVO – Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu protiv kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Muhameda Budimlića (na slici) i sekretara MUP-a Edina Zahiragića, zbog osnovane sumnje da su počinili zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Portal Kliks.ba, pozivajući se na saopštenje sarajevske policije, prenosi da je izvještaj podnesen zbog toga što postoji sumnja da su ova lica svjesno prekršila odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo kojima je definisano da je unutrašnja organizacija Uprave policije kantonalnog MUP-a u isključivoj nadležnosti policijskog komesara, jer on organizuje, usmjerava, planira i nadzire rad.
“Iako su prethodno pisanim putem upozoreni na okolnosti da ne postoji prijedlog policijskog komesara za izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u MUP-u Kantona Sarajevo, u dijelu koji se odnosi na Upravu policije, prijavljeni su sačinili i donijeli Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a Kantona Sarajevo i predložili Vladi Kantona da da saglasnost na izvršene nezakonite izmjene”, stoji u izvještaju.
Kako se navodi, Budimlić i Zahiragić su bez prijedloga policijskog komesara ukinula radna mjesta i nadležnosti organizacionih jedinica koje pripadaju Upravi policije, te ih premjestili u Upravu administracije i podrške u nadležnost ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Oni su, bez zakonske osnove, prisvojili i službene evidencije o 1 800 zaposlenih u Upravi policije koje su u isključivoj nadležnosti policijskog komesara.
Iz sarajevske policije su istakli da obavještavaju javnost i Vladu Kantona Sarajevo da Uprava policije kao policijski organ u čijoj je nadležnosti zaštita ustavnosti i zakonitosti neće moći provesti predloženi nezakoniti Pravilnik zbog njegove kolizije sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS i Zakonom o policijskim službenicima KS, te će sporni Pravilnik uputiti nadležnim sudskim organima na ocjenu i pridržavati se sudskih odluka.

Izvor:

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Sarajevo-Ministar-unutrasnjih-poslova-i-sekretar-MUP-a-zloupotrebili-ovlascenja-135602.html

5. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: