ANTI-KRIMINAL

Policija “češlja” dokumentaciju o sumnjivim poticajima u “Lijanovićevom” ministarstvu poljoprivrede .

Akcija u Lijanovićevom ministarstvu: Policija “češlja”dokumentaciju o poticajima
Izuzeli dokumentaciju od oko 3.000 predmeta koji se odnose na sumnjive poticaje

Akcija u Lijanovićevom ministarstvu: Policija "češlja"dokumentaciju o poticajima

Autor A. DUČIĆ | Objavljeno 20.04.2012. u 12:16

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), kako nezvanično saznaje “Dnevni avaz”, su od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH izuzeli dokumentaciju od oko 3.000 predmeta koji se odnose na sumnjive poticaje za poljoprivredu u iznosu od 78 miliona maraka! Zvanični izvori, iz kabineta direktora FUP-a Dragana Lukača, jučer nam nisu mogli potvrditi ni demantirati ovu informaciju, dok resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Jednokratni iznosi

Prema saznanjima našeg lista, pripadnici FUP-a posebno istražuju navode o jednokratnim iznosima od 800 KM koji su podijeljeni i osobama koje se ne bave poljoprivredom. Mediji su nedavno objavili spisak od 6.931 korisnika u Srednjobosanskom kantonu. Od toga je oko 850 njih dobilo jednokratnu pomoć. Izražena je sumnja da su poticaje mahom dobili članovi ili simpatizeri Narodne stranke radom za boljitak, čiji je Lijanović potpredsjednik.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, izjavio je za “Avaz” da je ministru Lijanoviću omogućeno da donosi programe za poljoprivredu po vlastitom nahođenju.

– Radi se o nekontroliranoj i protivzakonitoj podjeli poticaja. Osim sumnjive raspodjele jednokratne pomoći, apsurd je i da ovo ministarstvo plaća milione trgovačkim centrima koji se odluče da domaće proizvode stave na svoje police. Ovo ministarstvo na široka vrata uvodi korupciju – kazao je Jeleč.

On je, također, istakao da je presedan da jedino u FBiH Parlament nema kontrolu nad novčanim poticajima.

Izvor:

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/91359-munjevita-akcija-policije-u-lijanovicevom-ministarstvu-fup-istrazuje-dokumentaciju-o-poticajima-za-poljoprivredu.html

 

Borci protiv korupcije u akciji !

Abdulah Gagić uputio pismo ministru Ivankoviću Lijanoviću: Čeka li i peradare FBiH crni scenarij?

Zašto na federalnom nivou ne postoji volja da se peradarstvu pruži sistemska podrška, pita se Gagić

Autor A. Nu. | Objavljeno 18.04.2012. u 12:15

Faksimil pisma koje je otišlo na adresu ministra

Želim u direktnom razgovoru dobiti objašnjenje za neshvatljiv i ignorantski odnos federalnog ministara poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prema intenzivnoj peradarskoj proizvodnji u Federaciji BiH, napisao je, između ostalog, predsjednik Peradarske asocijacije FBiH Abdulah Gagić u pismu koje je uputio ministru Jerku Ivankoviću Lijanoviću u nadi da će dijalogom pronaći najbolje rješenje za program podsticaja za tekuću godinu.

Gagić je još naglasio da mu nije jasno kako na federalnom nivou ne postoji čak ni volja da se intenzivnom peradarstvu pruži sistemska podrška.

– Na tržištu realno možemo isporučiti kroz jaja i meso peradi više od 26.000 tona biološki visoko vrijednih namirnica animalnog porijekla. Zato tražimo da se u programu novčane podrške za 2012. osigura podsticanje realno ostvarive proizvodnje brojlerskog mesa i konzumnih jaja – pojasnio je Gagić.

Ministar Ivanković Lijanović istakao je da peradarska proizvodnja zauzima važno mjesto na tržištu te da će se zasigurno naći u programu podrške. On je dodao da je za ovu godinu za podsticaje planirano 78 miliona maraka, što je za 40 posto više nego lani, kada su izdvojena 54 miliona KM.

– Narednih nekoliko dana napravit ćemo analizu zahtjeva i pronaći rješenja kako da peradarstvo kratkoročno preživi, a dugoročno izdrži nelojalnu konkurenciju koja dolazi iz susjednih zemalja, posebice iz EU – kazao je Ivanković Lijanović, dodajući da će u saradnji s Ministarstvom trgovine pronaći i rješenje kako bi na našim policama bilo zastupljeno mnogo više domaćih proizvoda.

Faksimil pisma koje je otišlo na adresu ministra

Pozvana u pomoć i Vlada

Gagić traži da i Vlada FBiH i Ministarstvo poljoprivrede pronađu sredstva za povoljnu kupovinu uljarica i žitarica.

– Potrebno je osigurati sredstva za službene kontrole i praćenje zdravstvenog statusa peradi i robe peradskog porijekla u iznosu od 100.000 KM. Ministar Lijanović trebao bi podsticati nadležne državne strukture da odmah poduzmu korake kako bi se preduprijedile negativne posljedice skorog pristupanja Hrvatske EU – dodao je Gagić.

 

Izvor:

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/biznis/90965-abdulah-gagic-uputio-pismo-ministru-ivankovicu-lijanovicu-ceka-li-i-peradare-fbih-crni-scenarij.html

 

20. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: