ANTI-KRIMINAL

Republika Srbija : Četiri privatizacije posebno sporne za EU, uskoro prva hapšenja

Tamara Spaić | 20. 04. 2012. – 07:22h | Komentara: 138
Pod pritiskom zahteva iz Evropske komisije da se ispitaju 24 sporne privatizacije, Republičko tužilaštvo sprema uskoro i prva hapšenja vezana za slučajeve visoke korupcije i kriminala, saznaje “Blic” iz izvora u Vladi. Evropska komisija je posebno zainteresovana za prodaje “Sartida”, “Jugoremedije”, “Mobtela” i ATP “Vojvodina”, pa se očekuje da će jedan od tih slučajeva biti otvoren ovih dana.
U nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta vlasti u Srbiji su pozvane da odmah preispitaju privatizacije i prodaje firmi, a izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ističe da “odgovore na sve to moraju dati organi srpske države i da se samo na taj način može povratiti poverenje u Srbiju i vratiti strani ulagači”.

Stranke u Srbiji su svesne da birači od njih očekuju uverljivi signal da su konačno spremne da prekinu sa kriminalom i korupcijom i pljačkanjem imovine građana. Najavu mogućih hapšenja treba posmatrati i u tom svetlu, jer uvredljiva je činjenica da se biračima obećava raskid sa kriminalom i korupcijom, a da nijedan izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije koji se tiče tih privatizacija nije procesuiran.

Većina umešanih u sporne privatizacije imala je uvek zaštitu stranaka koje su bile ili su u vlasti. Očigledno će i naprednjaci krenuti tim putem, jer je jedan od bivših direktora Agencije Vladimir Galić jedan od funkcionera SNS u Vojvodini.
Nasuprot tome, procesuirane su krivične prijave i tužbe za klevetu podnete protiv Verice Barać, predsednice Saveta.

– Od 2000. godine do danas postoji puni negativan kontinuitet u postupanju stranaka koje su kada su dolazile na vlast postavljale svoje ljude u Agenciju za privatizaciju. O nama samima najviše govori to što neko sa strane mora stalno da nas upozorava da preispitamo ono što nije dobro. Sledeća vlada bi trebalo da prečešlja svaku od tih privatizacija i napravi elaborat o svakom pojedinačnom slučaju dokle se stiglo i šta se postupkom želi postići. Sve to mora da se zasniva na postupanju državnih organa – kaže za “Blic” Branko Pavlović, jedan od bivših direktora Agencije za privatizaciju.

Pavlović upozorava da su neke od spornih privatizacija na koje ukazuje Evropska komisija, kao što su “C market” ili “Srbolek”, gde je najodgovorniji u pritvoru, već završene ili se odmaklo u postupku.

– “Sartid” verovatno neće ni biti otvaran jer je ceo posao rađen pod patronatom Amdasade SAD u Srbiji. Ipak, cela privatizacija je ništa u poređenju sa postupanjima u bankama u državnom vlasništvu u kojima je država izgubila 800 miliona evra – smatra Pavlović.

Sporna privatizacija „Jugoremedije“
Tužilaštvo je odlučno da sve te privatizacije iz prošlosti ispita do svakog detalja jer od naših rezultata zavisi evropska perspektiva naše države, a u postupcima neće i ne može biti zaštićenih, kazao je juče Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Izvor:

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/317958/Cetiri-privatizacije-posebno-sporne-za-EU-uskoro-prva-hapsenja

 

20. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: