ANTI-KRIMINAL

Republika Srbija: Ustanovljeno priznanje “Verica Barać”

Tanjug | 17. 04. 2012. – 16:19h | Komentara: 10
Nekoliko organizacija ustanovilo je priznanje za borbu protiv korupcije “Verica Barać” kao znak sećanja na predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije, koja je preminula je 19. marta ove godine, saopštilo je danas Društvo sudija Srbije.

To priznanje biće dodeljivano svakog 19. marta ove godine, saopštilo je danas Društvo sudija Srbije.

To priznanje biće dodeljivano svakog 19. marta pojedincima ili organizacijama koji su ostvarili bitne rezultate u borbi protiv korupcije.

Članovi odbora za ustanovljenje ovog priznanja izrazili su uverenje da Srbija može da postane poštena i moderna država ako joj je korupcija stalna meta, a to znači ako se državni organi bore protiv korupcije i kažnjavaju je, utoliko oštrije ukoliko je vrše moćniji, i ako pojedinci u državnim organima i izvan njih, na delu pokazuju značaj lične snage i angažmana u otkrivanju ili sprečavanju prevara.

Odbor za ustanovljenje Priznanja “Verica Barać” čine dr Dragana Jovanović, koordinatorka NVO Doktori protiv korupcije, Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, dr Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, Vladimir Radomirović, urednik portala Pištaljka i dr Draško Karađinović, koordinator NVO Doktori protiv korupcije.

Izvor:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/317694/Ustanovljeno-priznanje-Verica-

Umrla Verica Barać, jedan od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji

Beta | 19. 03. 2012. – 11:29h 14:17h | Foto: M. Đurica | Komentara: 178
Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać umrla je posle duže i teške bolesti.

Verica Barać je pokretala brojne teme o korupciji i u javnosti je prepoznata kao jedna od najvećih boraca u Srbiji protiv te društvene pošasti.

Rođena je 14. juna 1955. godine u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak, gde je radila kao pravnik u opštinskom komitetu za urbanizam. Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak.

U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića. Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, a kad se on pod jakim pritiscima vlasti, pocepao, osnovan je 2. septembra 1999.

Građanski parlament Srbije (GPS), kao asocijacija svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene. Verica Barać je bila portparol i predsedavajući GPS-a od osnivanja do maja 2003.
Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe.

Bila je poverenik čačanske kancelarije G 17 plus, koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000. Za predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003. Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost “Dragoljub Stošić” za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

Dobitnica je nagrade “Vite poziva” za 2011. godinu koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX na svetski dan ljudskih prava pojkedincima koji su se istakli u svojim profesijama. Nije bila član nijedne stranke.

Izvor:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/312815/Umrla-Verica-Barac-jedan-od-najvecih-boraca-protiv-korupcije-u-Srbiji

 

 

20. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: