ANTI-KRIMINAL

Agencija i TI BiH potpisali Memorandum o saradnji

apik

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak i predsjedavajući Odbora direktora Transparency internationalI u BiH Emir Đikić danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji .

Ovim je, kako je ocijenio direktor Agencije, dat legalitet institucionalnoj saradnji Agencije i TI u BiH, zasnovanoj na načelima partnerstva, odgovornosti, transparentnosti i međusobnog povjerenja.

Nadamo se da će to dovesti do efikasnije provedbe Strategije za borbu protiv korupcije (2009-2014) kao i ostalih strateških dokumenata koji su u nadležnosti Agencije. Također, ovim činom doprinosimo stvaranju boljeg ambijenta za borbu protiv korupcije u BiH. Očekujemo da se ovom memorandumu pridruže i druge nevladine organizacije koje u okviru svojih aktivnosti realiziraju projekte koji se odnose na prevenciju i borbu protiv korupcije u BiH. Na taj način stvorićemo široki koalicioni partnerski odnos koji će ojačati zajedničku ideju suodgovornosti u borbi protiv korupcije, ali i udruženu efikasnost u djelovanju protiv korupcije, potcrtao je Lisak.
Uvažavajući podatke nezavisnih međunarodnih institucija, ali i percepciju građana BiH da je korupcija sve prisutna pojava koja narušava osnovne ljudske vrijednosti, prava i slobode, direktor Agencije je naglasio da ni BiH ne može ostati nijema i slijepa i ništa ne poduzimati da, u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim resursima, prevenira ovu pojavu.

Moram naglasiti činjenicu da rukovodstvo Agencije poduzima maksimalne napore da ova institucija zaživi i postane operativna u smislu da izvršava svoje zakonske nadležnosti. Istovremeno, podsjećam, da nije dovoljan samo naš napor i odlučnost u prevenciji i borbi protiv korupcije jer postoje ograničavajući faktori na koje Agencija realno ne može utjecati, a direktno se odnose na uspostavu institucionalnih kapaciteta bez kojih je praktično nemoguć naš dalji rad.Tu prije svega mislim na usvajanje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije i adekvatnog budžeta za rad ove institucije za 2012. godinu. Bez Pravilnika nema pokretanja procedure upošljavanja u Agenciji, odnosno mogućnosti prijema uposlenika koji su temelj rada ove vrlo važne institucije za BiH. Nadalje, bez adekvatnog budžeta nije moguće osigurati materijalno-tehničke pretpostavke za rad Agencije koje su preduslov stvaranja pozitivnog radnog okruženja, zaključio je Lisak u obraćanju novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.
Međutim, ocijenio je da sve ovo nije opravdanje da BiH ne ispunjava svoje međunarodne obaveze posebno prihvaćene kroz ratifikaciju Konvencije UN protiv korupcije, niti je opravdanje da ne realizira obaveze iz vlastitih strateških dokumenata, prije svega iz Strategije za borbu protiv korupcije (2009-2014).

Moram napomenuti da postoji ogroman zastoj u provedbi Strategije i realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju Strategije, što su potvrdila i dosadašnja istraživanja koje je proveo TI u BiH. Kada osiguramo materijalne i kadrovske pretpostavke za rad biće potreban nesebičan angažman svih segmenata društva kako bismo nadoknadili propuštene obaveze. Uz političku volju, timski rad, predanost, kompetentno i kvalificirano osoblje, podršku i pomoć partnera kao što je TI, borba protiv korupcije postaće ostvariva i u praksi. Naši resursi su, kao što vam je već poznato, ograničeni. Stoga će nam ovaj memorandum, između ostalog, preko TI u BiH omogućiti da koristimo iskustva drugih zemalja u kojima organizacije TI aktivno učestvuju u kreiranju politika vezanih za borbu protiv korupcije. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati ambijent koji pretpostavlja jednaka prava, vrjednuje integritet i poštenje na svim nivoima, privlačan za strana ulaganja i samoodrživi ekonomski razvoj, zaključio je Lisak.

Izvor:

http://www.apik.ba/Article.aspx?newsId=252&lang=ba

 

24. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: