ANTI-KRIMINAL

CROATIA LIBERTAS: Pravosuđe u BiH uopće ne postoji. Pozivamo nevladin sektor u BiH da zajedno podržimo poziv na lustraciju svih sudaca i tužitelja koji čine korupciju pravosuđa u BiH i time onemogućavaju borbu protiv kriminala, korupcije i pravednije države za sve njene građane, stoji u priopćenju NVO Croatia Libertas.

Objavljeno: 24.04.2012 – 22:27

Pravosuđe BiH uništila korupcija !

Skoro svaki sudac ili tužitelj u Bosni i Hercegovini se može potkupiti i ima svoju cijenu, a korupcija vlada pravosuđem na svim razinama BiH. Nepostojanje sustava nadzora, slobodno djelovanje kriminalnih i mafijaških skupina koje su isprepletene s političkim strankama dovelo je Bosnu i Hercegovinu u skupinu zemalja koje problem neovisnosti pravosuđa moraju rješavati lustracijama, smatra Croatia Libertas u čijem priopćenju dalje stoji:.

Uzaludni su pozivi Delegacija Europske Unije u BiH i stranih diplomatskih predstavništava da snažnim koracima stanu u kraj i zaustave korupciju i kriminal. Upravo suprotno očekivanjima, pravosuđe je svojim nedjelovanjem omogućilo da ovakva država funkcionira na temeljima sive ekonomije, korupcije i kriminala. Nedavni primjer kada su suci i tužitelji suda BiH tužili “sami sebe”, odnosno državu BiH tražeći regrese i topple obroke, dobili presudu i sami sebe isplatili dovoljno govori o stanju u pravosuđu.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće štiti kršenje zakona jer odbija kazniti suce i tužitelje Suda BiH koji protuustavno i protuzakonito lišavaju osobe slobode, a pisanim putem od njih traže da se odreknu prava na liječenje i drugih prava koje se odnose na osobe lišene slobode. Presude, apelacije, proglašavanje nenadležnim, zaustavljanje i rastezanje procesa u nedogled su postupci koji u pravosudnim procesima imaju svoje cjenike i koji se naplaćuju, što je javna tajna.

U rasponu od visine kazne do oslobađanja, od 10.000 eura do milijuna eura svaki imućniji građanin može sebi kupiti slobodu. Državna policija, SIPA, koja zna za ovakve korumpirane sudce i tužitelje ne poduzima ništa jer je institucija i sama prepuna paralelizama. Drugi problem pravosuđa je shematizam rođačkih, kumskih i prijateljsko-poznaničkih veza, za koji se jednostavnim uvidom može zaključiti kako kume, rodice i članovi političkih partija ne žele suditi sami svojoj rodbini.

Jedinstven slučaj u bh pravosuđu jeste slučaj Reketa Zlatka Lagumdžije u kojem je policija snimila materijalne dokaze i izjave u kojima Lagumdžija treba dobiti reket od određenih krugova i uzela izjave svjedoka ali tužitelj Milorad Koprivica čitav slučaj odbacuje kao neosnovan!? Danas imamo situaciju kada je Odjel za borbu protiv korupcije koji je u ovom slučaju prikupio dokaze – raspušten, prikupljene izjave svjedoka su – izgubljene, a snimljeni materijal je – uništen. No, ovo je samo jedan primjer od brojnih drugih koji nikada i ne ugledaju svjetlo dana.

Pravosuđe u BiH je duboko korumpirano, u nekim slučajevima se vode politički montirani procesi, a jedini smisao postojanja pravosuđa danas vide političari koji se njime služe za zaštitu od procesa, kao sredstvo koje koriste protiv političkih oponenata i kao sredstvo prijetnje drugim političkim oponentima. Činjenica je kako ukupnim pravosuđem danas upravlja sprega političke mafije i kriminalnog podzemlja koje u ovakvom bh pravosuđu vidi zaštitu i od njega ne mora uopće bježati. Kakva je budućnost građana i u čijim je rukama ako se uzme u obzir kako je pravosuđe dio kriminalnih struktura.

Dokazi za ovo su brojni, a najvidljiviji u kontaktima između sudaca i tužitelja s kriminalcima pred novinarskim kamerama kao i ispisi poruka i poziva koje predstavnici “neovisnog” pravosuđa imaju u svojim mobitelima. Pozivamo nevladin sektor u BiH da zajedno podržimo poziv na lustraciju svih sudaca i tužitelja koji čine korupciju pravosuđa u BiH i time onemogućavaju borbu protiv kriminala, korupcije i pravednije države za sve njene građane, stoji u priopćenju NVO Croatia Libertas. (Dnevnik.ba)

Izvor:

http://dnevnik.ba/novosti/bih/croatia-libertas-pravosu%C4%91e-u-bih-uop%C4%87e-ne-postoji

http://www.croportal.ba/vijesti/bih/8640-pravosue-u-bih-je-duboko-korumpirano-

25. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

3 komentara »

  1. Zato je Lemi svu korupciju istjerao iz drzave >D

    komentar od Milorad Dodik | 3. Maja 2012. | Komentariši

    • Za komentatora..Oprostite sistem komentar prepoznao kao spam, pa sam potvrdio da nije spam i evo ga na vidjlu..Hvala na komentaru…

      komentar od antikorupcija | 4. Maja 2012. | Komentariši


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: