ANTI-KRIMINAL

Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine (imovine stečene kriminalom) !

Nacrt federalnog zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem prihvaćen je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Dogovoreno je da se tekst uputi u dvomjesečnu javnu raspravu, prioritetno stručnoj javnosti, te da Vlada, kao predlagač, ima u vidu primjedbe i sugestije iz te rasprave u daljnoj fazi usvajanja.

Zakon je najavljen kao mehanizam pravosuđu za efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, posebno u segmentu oduzimanja protivzakonito stečene imovine.

– Niko ne može zadržati nezakonito stečenu korist, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić, objašnjavajući osnovni smisao teksta poslanicima i pozivajući ih da prihvate ovaj zakon.

Niko od poslaničkih klubova stranaka koje participiraju u Federalnom parlamentu nije se usprotivio osnovnoj ideji, ali su neki iz opozicionih redova imali primjedbe da se tekst u nekim segmentima kosi s postojećim federalnim krivičnim zakonodavstvom pa i sa stručnim pravnim odrednicama.

Premijer je, pak, zamolio da oni koji zamjeraju ne baziraju primjedbe na činjenici da su u izradi teksta učestvovali mladi ljudi, eksperti, kako je dodao.

Zakon je baziran na načelu “nulte tolerancije” i primjenjivat će se za sva krivična djela propisana krivičnim zakonodavstvom, s akcentom na organizirani, privredni kriminal, korupciju i trgovinu narkoticima, naveo je predlagač. Predviđa osnivanje federalne agencije koja bi trebalo da upravlja nelegalno stečenom imovinom, oduzetom na osnovu sudske presude.

(Fena)

Izvor:

http://www.source.ba/clanak/235803189891/vijesti/Podr%C5%BEan%20Zakon%20o%20oduzimanju%20nelegalno%20ste%C4%8Dene%20imovine/?v=16

Nitko ne može zadržati nelegalno stečenu imovinu, osnovna je poruka iz današnjeg obraćanja premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića koji je poslanicima u Federalnom parlamentu rezimirao odredbe Vladinog nacrta federalnog zakona o oduzimanju nelegalno stečene koristi.

Nacrt tog zakonskog teksta je na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma koja je u tijeku u Sarajevu. Nakon rasprave, očekuje se izjašnjavanje poslanika o njemu. Prvi je iz seta zakona kojim Vlada FBiH namjerava stvoriti pravni ambijent u Federaciji za efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije, rekao je premijer Nikšić.

“Građani očekuju od nas pravedno društvo, a ništa od toga nije moguće bez sankcioniranja onih koji su imovinsku korist pribavili protupravno. Svaka država mora se tome suprotstaviti, a najbolji način borbe je oduzimanje i vraćanje u legalne tokove protuopravno stečene imovine. Tu borbu mogu voditi isključivo pravosudne i policijske snage, a mi im moramo osigurati pravni ambijent i ovaj zakon je jedan od ključnih u tom smjeru.

Predložit ćemo i zakon o uspostavi posebnog odjeljenja Tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i zakon o zaštiti onih koji prijave krivično djelo”, riječi su premijera Nikšića. On je predloženim zakonom najavio formiranje federalne agencije koja treba da upravlja privremeno ili trajno oduzetom imovinom stečenom počinjenjem krivičnog djela ili prekršaja.

Također je kazao da o oduzimanju nelegalno stečene imovine treba isključivo da odlučuje sud, te je isključio ikakav uticaj politike na postupak oduzimanja, privremenog ili trajnog.

Premijer je uvjeren da pravosuđe u Federaciji može zadati ozbiljan udarac organiziranom kriminalu kada mu predloženi zakon bude jedan od mehanizama za to te, poput pravosuđa Hrvatske i Srbije, donositi odluke o oduzimanju milijunski vrijedne, a nelegalno stečene koristi.

Prema obrazloženju koje je poslanicima dao federalni ministar pravde Zoran Mikulić, Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem u FBiH predviđeno je oduzimanje imovinske koristi pribavljena najtežim oblicima krivičnih djela gospodarskog i organiziranog kriminala, te korupcije, zloupotrebom opojnih droga i drugih teških krivičnih djela iz kojih proističe nezakonita imovinska korist.

Nacrt predviđa proširenje i na imovinsku korist pribavljenju prekršajima jer, kako smatra predlagač, i prekršajna delikvencija u nekim slučajevima rezultira sticanjem imovinske koristi koju također treba oduzimati. Nacrt uređuje i upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinskom koristi pa je predviđeno osnivanje federalne agencije za upravljanje, sa sjedištem u Sarajevu, s mogućnošću osnivanja njenih posebnih organizacijskih jedinica izvan sjedišta, napomenuo je ministar Mikulić.

Ovako predložen tekst zakona šalje ultimativnu poruku da će se na teritoriji Federacije BiH oduzimati svaka imovinska korist stečena krivičnim djelima, čime se iskazuje načelo ‘nulte tolerancije’ spram ovog problema. Poštujući princip da nitko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, Nacrt zakona definira da sva imovina koja je trajno oduzeta prema odredbama ovog zakona, postaje vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine, obrazloženo je iz Vlade.

Related News

27. Aprila 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: