ANTI-KRIMINAL

Najobimniji predmet za privredni kriminal: Potvrđena optužnica protiv Čage i ostalih

Optužene i privatne firme iz Tuzle, Mostara, Visokog, Jelaha, Gruda, Kaknja, Kalesije i Živinica

Autor A. Dž. | Objavljeno 18.05.2012. u 09:02

Čago: Vođa grupe

Čago: Vođa grupe

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Fahrudina Čage iz Zenice i ostalih fizičkih i pravnih lica koji se terete za organizirani kriminal, poreznu utaju i pranje novca, čime su budžeti BiH i Federacije BiH (FBiH) oštećeni za 3.375.644 KM.

Brojne firme

Optužnica je potvrđena protiv Fahrudina Čage, Smaila Mujčinovića, firme “Čago komerc” Zenica, zatim Nermina Demirovića, Enesa Pašalića, Mersihe Kvrgić, Selme Imamović, Maje Relja, Merime Šabanović, Alije i Adnana Raščić, firme “AiR vodenica” Visoko te Safeta Čolaković i firme “Sejfti i ko” Mostar, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu i protiv Esada Jazvina, firme “ES komerc” Mostar, Ede Čolakovića, “King BH” Mostar, Osmana Kantića, “Nerkomerc” Jelah, Jasmina Mustafića, Mirava Dropića, “Fazeh” Tuzla, Seada Salihbegovića, “Gamadeus” Kalesija, Nedžada Galića, “Ama prom” Tuzla.

Optužnicom su obuhvaćeni i Amalija Tomić, “Tim Hans” Tuzla, Mladen Marković, Branko Leko, “Art prom” Grude, Rasmin Alajbegović, “BH komerc” Kakanj, Nermin Mujanović i “Belmin komerc” Živinice.

Fiktivan promet

Prvooptuženi Fahrudin Čago tereti se da je od početka 2006. do kraja oktobra 2009. godine organizirao i rukovodio pripadnicima ove grupe koja je sačinjavala dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta.

Vođena je skrivena blagajna i pronalažena su pomenuta optužena pravna lica na koja se, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji robe (cigareta), prebacila obaveza plaćanja PDV-a.

Izvor:

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-hronika/96169-najobimniji-predmet-za-privredni-kriminal-u-sudu-bih-potvrdjena-optuznica-protiv-cage-i-ostalih.html

 

21. Maja 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: