ANTI-KRIMINAL

KORUPCIJA I KRIMINAL U BIH

Bariša Čolak: Korupcija štetno utiče na svijest bh. građana

U organizaciji Vijeća Evrope i USAID-a, večeras je u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru održana javna tribina “Korupcija i kriminal u BiH”.

Slika

Bariša Čolak

Ministar pravde BiH Bariša Čolak istaknuo je kako su nedostatak informiranosti i potrebnog znanja jedan od faktora koji doprinose korupciji i kriminalu u našoj zemlji. Po njegovom mišljenju, velika socijalna i ekonomska nedjednakost potkopavaju demokratizaciju u bh. društvu, a upravo su takve nejednakosti, smatra on, posljedica korupcije.

Govoreći o pojmu korupcije, Čolak je kazao je kako ona štetno utiče na svijest bh. građana koji misle da je mito normalna stvar, te ujedno čini manju mogućnost građana da se angažiraju kako po pitanju prijavljivanja korupcije tako i da sudjeluju u javnom životu jer misle da je i sami pokušaj beznadežan.

Ministar Čolak je napomenuo da je BiH donijela strategiju u suzbijanju korupcije te da je potpisnica niza međunarodnih konvencija za borbu protiv korupcije, istovremeno ukazujući kako je potrebno i dalje pratiti nove pojave korupcije u smislu donošenja zakona i podzakonskih akata za njezino sprečavanje i suzbijanje.

Inače, u anketi koja je provedena u organizaciji USAID-a i Vijeća Europe, od oktobara prošle godine do ožujka ove godine na području Mostara, od 810 ispitanika različite dobi, čak njih 51 posto je kao najveći problem ukazalo na korupciju i kriminal, a 37 posto istaknulo je nezadovoljstvo postojećom vlasti.

(FENA) / klix.ba
PRAVDA ZA DENISA

Izvor:

http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.php?f=28&t=362&st=0&sk=t&sd=a&sid=4e9310b1f5e91764e41affa800306af3&start=760

 

25. Maja 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: