ANTI-KRIMINAL

Keljmendiju blokirana imovina u Americi

Keljmendiju blokirana imovina u Americi

Nedjelja, 03 Juni 2012 11:32 K.L. vidiportal.ba

Slika

 

Sva imovina Nasera Keljmedija na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država je blokirana i njemu je onemogućen pristup toj zemlji. Također, Keljmendi je prvi u Evropi po opasnosti za SAD, navodi se u specijalnom izvještaju State Departmenta.

Naime, State Department je u izvještaju objavio da je na crnu listu, koju je potpisao predsjednik SAD-a Barack Obama, dodao imena tri osobe, među njima i građanina BiH Nasera Keljmendija.

Njegova kriminalna grupa, u istraživanjima koja je objavio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), povezuje se sa osnivačem SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji je u petak sklopio koalicioni sporazum sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, prema kojem je kandidat za novog ministra sigurnosti BiH.

SIPA se bavila poslovnim vezama Radončića i Keljmendija te je otkrila da su njih dvojica vršili razmjenu nekretnina, a, između ostalog, ispostavilo se da je Radončić vlasnik jednog od dva blindirana džipa koje je Keljmendi naručio iz SAD-a, a koji su stigli u Sarajevo i pored zabrane američke vlasti.

Također, Keljmendi se pojavio sa Naserom Orićem u Tuzli nakon objavljivanja tendera za prodaju zemljišta koje je upravo Radončić pikirao za poslovni objekat sa svojim tadašnjim poslovnim partnerom Miroslavom Miškovićem, poznatim finansijerom Slobodana Miloševića.

Finansijer prometa heroina

Iako je Keljmendi više puta izjavljivao da nikada nije bio u sukobu sa zakonom niti da se bavio ilegalnim poslovima, nego da se, naprotiv, svojim trudom i novcem zalagao za nezavisnost Crne Gore, izvještaji direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića i direktora Federalne policije BiH Dragana Lukača pokazuju suprotno.

Naime, oni su najavili da će se obračunati sa organizovanim kriminalom i klanom Nasera Keljmendija, koji se širi po Balkanu. Također su objelodanili da će informacije o njemu objediniti sa podacima susjednih država.

Pojedini mediji u regionu su pisali da se Naser Keljmendi nalazi na čelu najjače albanske kriminalne porodice na Balkanu koja vodi prljave poslove iz Peći i Sarajeva.

CIN je pisao krajem 2009. godine kako Keljmendi i njegov klan upravljaju nizom firmi u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu te imaju veze sa uticajnim ljudima u regionu.

Prema podacima srpske policije, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

Jedna od najboljih “preporuka” da Keljmendi dospije na crnu listu su podaci koje Interpol (kao i druge međunarodne istražne agencije za borbu protiv organizovanog kriminala, prije svih FBI i DEA) posjeduje i na osnovu kojih je još prije nekoliko godina sačinjen debeli dosje.

To je izvještaj u kome stoji da je Interpol u nekoliko proteklih godina zaprimio značajnu količinu informacija o kriminalnim aktivnostima grupe koju vodi Keljmendi i koja je uključena u ilegalnu trgovinu narkoticima, cigaretama, krijumčarenje, iznude, ubistva, ugrožavanje sigurnosti, pranje novca, utaje poreza, trgovinu ljudima itd.

Tužitelji u Sarajevu su sumnjali da je povezan sa pokušajem ubistva, podmetanjem bombe pod automobil, bacanjem eksplozivnih naprava na kuću. Dovodio se i u vezu sa ubistvom Ramiza Delalića, a pojavili su se i dokazi koji upućuju na to da je Keljmendi lično platio pripadnike Šabačke grupe da ubiju Delalića.

Pokušali smo pitati potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića kako u SDP-u gledaju na stavljanje na američku crnu listu Keljmendija i njegovu povezanost s Radončićem, ali odgovor nismo uspjeli dobiti. Na naše pozive Hadžić se nije želio javiti.

vidiportal.ba
PRAVDA ZA DENISA

Izvor:

www.pravosudje.ba/forum/

www.vidiportal.ba

4. Juna 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: