ANTI-KRIMINAL

Transparency International BiH upozoraje : “Grubo prekršen zakon o ustavnom sudu RS-a” …

Posljednjim imenovanjima u Ustavnom sudu Republike Srpske grubo je prekršen zakon o toj najvišoj entitetkoj pravosudnoj instituciji, te doveden u pitanje njen autoritet, ocijenio je u razgovoru za Fenu izvršni direktor Transparency Internationala BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin.

16.06.2012 14:13

SlikaOtišlo se tako daleko da su i same pravosudne institucije u procesu imenovanja akteri nasilja nad zakonom, smatra Blagovčanin.

“Posljednjim imenovanjem donedavnih funkcionera vladajuće stranke u Republici Srpskoj, Džeralda Selmana za predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske i Zorana Lipovca za sudiju, grubo je povrijeđen zakon o toj pravosudnoj instituciji, jer član 5. Zakona o Ustvanom sudu RS jasno propisuje da osobe koje su imenovane na te funkcije ne mogu biti pripadnici nijedne političke partije. Na način kako su oni izabrani jasno je da je narušen kredibilitet i funkcionisanje Ustavnog suda RS”, kaže Blagovčanin.

On ukazuje na prividan paradoks u kome je praksa u sukobu s normama i standardima koji se deklarativno promovišu.

“Ovaj slučaj je ilustracija tog paradoksa jer se ovakvim imenovanjima narušavaju institucije RS-a i njihov kredibilitet i to upravo od onih koji javno najviše ističu zalaganje za jačanje institucionalnih kapaciteta RS-a u cilju zaštite njenih interesa”, zapaža Blagovčanin potpuno uvjeren da se kršenjem zakona ili njegovim zaobilaženjem u slučaju nedavnih imenovanja devastira i njen autoritet.

Ovakvo stanje u pravosuđu krajnje nepovoljno se reflektuje na najveći problem BiH koja je po stepenu organizovanog kriminala i korupcije toliko visoko pozicionirana da se uzima kao izrazito negativan primjer u međunarodnim relacijama, a to je ključni faktor odvraćana svih ozbiljnih investitora. I pored pompeznih najava i obećanja u RS-u se na planu borbe protiv organizovane korucije nije promijenilo ništa, a izostalo je i oduzimanje imovine osobama koje su je stekle nelegalnim radnjama, jer je u toku procesuiranje samo jednog takvog predmeta.

Blagovčanin stoga kao krajnje problematično označava neoduzimanje ilegalno stečene imovine po osnovu krivičnih djela korupcije.

“Problem je u činjenici da se ne može oduzeti imovina, ukoliko nema procesuiranih u tim krivičnim djelima. U tom smislu su pravosudne institucije BiH potpuno zakazale. U tome nije izuzetak pravosuđe u RS-u, pa ni djelovanje Specijalnog tužilaštva RS-a”, kaže Blagovčanin.

TIBiH je i na nedavno održanoj raspravi o neophodnosti borbe protiv kriminala i korupcije apostrofirao pravosuđe u BiH ne kao dio rješenja, nego kao dio problema.

“Jednostavno, nema dovoljno sposobnosti i volje da se nadležne institucije suoče i uhvate u koštac s ogromnim problemom korupcije”, kaže Blagovčanin.

Tako je i pravosuđe pokazalo direktnu zavisnost od centara političke moći, a taj uticaj je upravo suprotan samoj suštini i prava i demokratije.

“Ne možete očekivati od ljudi koji su involvirani u koruptivne aktivnosti da budu zagovornici borbe protiv toga. Ako BiH ovako nastavi, urušavanje je neminovnost jer smo s ovakvim institucionalnim kapacitetom na samom koraku od haosa. Znači, potpunog urušavanja institucija sistema i to je ono što nas sve treba da brine”, upozorava u razgovoru za Fenu izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin.

Federalna.ba

Izvor:

http://forum.pravosudje.ba

17. Juna 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: