ANTI-KRIMINAL

Uzbunjivači Višnja Marilović i Amira Bojičić su pokrenule priču o kriminalu Suada Džinde u “Skenderiji”…Suad Džindo je pobjegao u zavidovićku “Krivaju” ali uzbunjivači su svugdje…Uzbunjivači neće mirovati…

Politike SDA i SBiH uništile su preduzeće “Skenderija”

Umjesto da rješava krucijalne probleme, Bećirović je istjerao KK “Bosna” i činio sve da iseli vrijednu kolekciju “Ars Aevi”, kažu ogorčeni radnici

Autor S. MUHIĆ | Objavljeno 22.06.2012. u 03:08

Verzija za štampu Samo tekst Decrease font Enlarge font
Centar "Skenderija" godinama je stihijski i smišljeno uništavanCentar “Skenderija” godinama je stihijski i smišljeno uništavan

Politika stihijskog uništavanja javnih preduzeća i dobara koju su više od 20 godina sistematski provodile SDA i SBiH, dovela je i Centar “Skenderija” do propasti.

Dvije stranke postavljale su poslušne upravne odbore i direktore, koji su na račun “Skenderije” uhljebljavali stranačke kadrove, rodbinu, tazbinu… Za to vrijeme, preduzeće je bilježilo milionske gubitke, a plato “Skenderije”, dvorane, Privredni grad, koji prokišnjava na više od 50 mjesta, uništeni su.

Krucijalni problemi

Ogorčeni radnici “Skenderije” kažu da je dubiozu napravio bivši direktor iz SBiH-a Suad Džindo, da bi je nastavili v. d. direktora Alija Isović, koji je sve vrijeme bio u menadžmentu, te sadašnji čelni čovjek Hajriz Bećirović.

– Isović nam je tokom oktobra, novembra i decembra prošle godine smanjio plaće za čak 25 posto. Tada je rekao da je to privremena mjera, međutim, kada je došao Bećirović iz SDA, sve je to potvrdio. Sada planira nova smanjenja. U “Skenderiji” se ništa nije promijenilo njegovim dolaskom, stvari idu samo nagore. Ostao je isti menadžment koji je preduzeće zavio u crno. Umjesto da rješava krucijalne probleme, on je istjerao KK “Bosna” i činio sve da iseli vrijednu kolekciju “Ars Aevi” – rekli su nam radnici, ističući da više ne mogu skrštenih ruku gledati kako Centar propada.

Oko 150 radnika, kako nam je rečeno, pribojava se da SDA ovo preduzeće smišljeno vodi pod stečaj da bi ga na kraju jeftino raskrčmili.

Veliki gubici 

Direktor Bećirević ne krije da su plaće radnika umanjene, ali je dodao da im Kanton ništa ne pomaže te da sve sami zarađuju. Potvrdio je da je trećina prihoda smanjena padom krova Ledene dvorane.

– Preduzeće nije u gubitku samo 1.200.000 KM, već u mnogo većem – rekao je Bećirević.

Kao što je već poznato, zbog brojnih sumnjivih radnji Tužilaštvo Kantona Sarajevo mjesecima istražuje rad bivšeg direktora “Skenderije” Suada Džinde po osnovu prijave koju su protiv njega podnijele dvije radnice.

One su Džindu optužile za prikrivanje prihoda i PDV-a, kršenje zakona o porezu na dohodak…

Zloupotreba položaja 

Portparol Tužilaštva KS Jasmina Omićević potvrdila nam je da su zaprimili prijavu protiv Suada Džinde i drugih osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

– U tom predmetu poduzimaju se predistražne radnje kako bi se provjerili navodi prijave. Tužilaštvo će analizirati dokumentaciju i odlučiti koje će korake poduzeti – istakla je Omićević.

Ogromne štete zbog urušavanja Ledene dvorane

Osim svih nelegalnih radnji, ogromne probleme i gubitke “Skenderiji” uzrokovalo je i urušavanje krova Ledene dvorane u februaru. Mnogi sportski klubovi zbog toga napuštaju ovaj objekt, što se naveliko osjetilo na poslovanju.

Stručnjaci su u nekoliko navrata isticali da je padom krova nastala ogromna materijalna šteta, ali njen tačan iznos bit će poznat nakon što bude izvršena procjena i Tužilaštvo KS okonča pokrenutu istragu o ovom slučaju.

 Izvor:
 
http://www.dnevniavaz.ba/
 
 
 

22. Juna 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: