ANTI-KRIMINAL

Izmjene zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode? Da li će biti nagrađeni oni što ne plaćaju svoje obaveze?

Nakon što je Zastupnički dom federalnog Parlamenta utvrdio dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode FBiH, koje omogućavaju oprost kamata svim poreznim dužnicima, u javnosti su se pojavile brojne reakcije

Ovim bi, prema procjenama, Federacija poreznim dužnicima od 1,4 milijarde KM duga mogla oprostiti oko 500 milijuna maraka.

Uvjet za potpuni otpis zateznih kamata je otplata glavnice do kraja godine, a one kompanije koje do 30.6. 2013. otplate glavnicu duga dobivaju otpis kamata od 50 posto. Ostalima se ne otpisuju dugovanja. Ovim izmjenama i dopunama se omogućava otpis zateznih kamata na javne prihode (poreze, doprinose, naknade, takse) obračunatih zaključno sa 31. prosincom/ decembrom 2011. godine.

Prema riječima Ante Krajine, federalnog ministra financija, rok za podnošenje zahtjeva za otpis duga koji je bio do 31. marta 2012. je produžen. Tako kompanije -dužnici moraju podnijeti zahtjev nadležnoj poreznoj upravi najkasnije do 30. rujna/ septembra ove godine. O tome zašto su odlučili na ovo rješenje Krajina kaže da je cilj ovog poteza rasterećenje poduzeća što će, smatra, utjecati na poboljšavanje njihove likvidnosti, te bržeg razvoja.

Federalni premijer Nermin Nikšić nam je na pitanje koliko je to pravedeno prema onima koji plaćaju redovito svoje obveze kazao da se i Vlada prilikom razmišljanja o ovim pitanjima suočavala sa sličnim dilemama tj. da li na taj način stimuliraju praksu neplaćanja. “Ono što je nas opredijelilo za ovo rješenje je to da je puno onih kompanija kojima je iznos kamate dosegao visinu glavnice. Postoje i oni gospodarski subjekti koji objektivno nisu svojom krivicom došli u takvu situaciju”, navodi premijer.

Tome u prilog navodi primjer jedne bh. kompanije, koju nije htio imenovati, a u kojoj su investitori prilikom privatizacije zatekli neizmirene obveze po osnovi javnih prihoda. “Oni su ispunili sve druge stavke iz privatizacijskog ugovora osim te jer dug iznosi 3, 7 milijuna, a kamate preko četiri milijuna KM. Sada imaju problem da se pojavljuju na tržištu jer ne mogu dobiti potvrdu da su izmirili sve obveze. Sa druge strane imaju banku koja ih dobro prati i koja im je spremna osigurati sredstva da otplate taj dio glavnice i da im se te kamate otpišu. Ne znam je li to pravedno ili ne, ali ono što znam je da to može prilično doprinijeti stabilizaciji fondova”, navodi premijer. Dodaje da je druga alternativa da se ide sa prinudnom naplatom i otvori stečaj.

Zbog svega toga cijenimo da postoji veliki broj subjekata koji zapošljavaju veliki broj radnika i da nakon otpisa zateznih kamata mogu doći u situaciju da budu likvidni i nastave raditi. “Osim toga imamo i vrlo ozbiljnu namjeru da idemo i u reformu propisa kojima će neplaćanje doprinosa prilikom isplate plaća smatrati kaznenim djelom”, kazao je Nikšić.

 

Izvor:

Izmjene-zakona-o-visini-stope-zatezne-kamate-na-javne-prihode

 

 

Ekapija

26. Juna 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: