ANTI-KRIMINAL

Javnim preduzećima se opraštaju kamate? Da li se krećemo prema ozakonjenoj negativnoj diskriminaciji u odnosu na privatni sektor?

Ako federalni Parlament prihvati Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji, brojna javna preduzeća koja godinama grcaju u gubicima ili ih opterećuju višemjesečne neizimirene obaveze prema radnicima, dobavljačima, komunalijama, mogla bi ekonomski prodisati

Javna preduzeća čiju vlasničku strukturu nadzire Federacija BiH, a opterećena su pomenutim dugovanjima imat će ovim zakonom niz olakšica koje će im omogućiti da se riješe tog finansijskog balansa i krenu u tržišnu utakmicu, koja se bude otvarala preko javnog poziva.

Na primjer, za izmirenje dugovanja za električnu energiju, vodu i druge komunalne usluge s većinskim udjelom državnog kapitala predviđena je mogućnost njihovog reprogramiranja radi izmirenja pod povoljnim uvjetima. Ti uvjeti uključuju odgodu plaćanja ili mogućnost plaćanja na rate, kao i smanjenja dugovanja ako se plaćanje izvrši u određenom roku i to jednokratnom uplatom. “Finansijska konsolidacija” piše u Nacrtu zakona o finansijskoj konsolidaciji “kod pomenutih dugovanja odnosi se samo na glavni dug, dok se kamate otpisuju”.

Vijest da će se dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge i prema zaposlenicima moći izmirivati iz gotovinskih novčanih sredstava ostvarenih prodajom dijelova privrednog društva takođe će razveseliti brojne radnike koji čekaju plaće ili uplatu doprinosa na radni staž, ali i dobavljače koji godinama potražuju svoj novac za pruženu uslugu.

Prodaja dijelova i sredstava iz javnog preduzeća odnosit će sa samo na one dijelove koji nisu uvjet obavljanja njihove osnovne djelatnosti u postupku male privatizacije ili ostvarenih prodajom imovine koja se koristila za osnovnu proizvodnu djelatnost društva, ali koja nije bila u funkciji najmanje 36 mjeseci ili je njeno korištenje, zbog tehničko-tehnološke zastarjelosti nerentabilno za proizvodnu djelatnost privrednog društva. Zakon ide u parlamentarnu proceduru.

 

Izvor:

 

http://www.revicon.info

Indikator.ba 

26. Juna 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: