ANTI-KRIMINAL

ANTIKORUPCIJSKA MREŽA U BOSNI I HERCEGOVINI !

Pet ključnih oblasti u borbi protiv korupcije: pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo, privreda i javne finansije

T. C. 18/07/2012 23:52:00
imagePatrick Moon

Cilj Antikorupcijske mreže BiH (ACCOUNT) jeste da, kroz zajedničke napore i ujedinjeni glas, borba protiv korupcije u našoj zemlji postane sistematična, održiva i s trajnim rezultatima. ACCOUNT će zagovarati primjenu ili unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije, …

…  te provesti javnu kampanju, kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije.

Partnerski odnos s medijima

Namjera ACCOUNT-a je da uspostavi partnerski odnos s medijima, čija nam je potpora neophodna. Najvažnije, ACCOUNT će biti glas građana kojima je dosta mita, korupcije i “štele” s kojima se susreću na svakom koraku.

Na konferenciji, organiziranoj u zgradi Parlamentarne skupštine, brojnim predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija, nevladinih organizacija i medija iz cijele Bosne i Hercegovine, obratili su se gospodin Željko Komšić, član predsjedništva BiH, Nj.E. gospodin Patrick Moon, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gospodin Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije, gospođa Dušanka Majkić, predsjednica parlamentarne Komisije za nadgledanje rada Agencije za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije te gospodin Eldin Karić, direktor projekta ACCOUNT i izvršni direktor CRMA-e.

Moderatorica je bila gospođa Dženana Alađuz, direktorica INFOHOUSE-a.

Država i civilno društvo moraju biti partneri u borbi protiv korupcije. No konačno ova borba će ovisiti i o spremnosti građana ove zemlje da ne prihvate korupciju kao nešto „normalno“ čak ni u onim pojavnim tradicijskim oblicima.

– Državne institucije, a pri tome mislim na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, moraju se uhvatiti u koštac sa onim oblicima korupcije do kojih dolazi zloupotrebom položaja i nedovoljno definiranim zakonskim i podzakonskim propisima u oblasti javnih nabavki, koncesija, dodjele zemljišta za izgradnju objekata pa sve do oblika mita u obrazovanju i zdravstvu. Nezaobilazan je po mom mišljenju i Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i imovne stečene nezakonitim aktivnostima, kazao je danas otvarajući konferenciju, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Savršeno razvijen sistem protekcije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Patrick Moon, u svom obraćanju prisutnima naglasio je volju Vlade Sjedinjenih Američkih Država da i kroz projekte kakav je ACCOUNT, pruže podršku građanima i institucijama BiH u borbi protiv korupcije.

– Iako je borba građanskog društva protiv korupcije dragocjena, isuviše često te aktivnosti bivaju nekoordinirane; saradnja između nevladinih organizacija u borbi protiv prevara karakterističnih za određeni sektor praktično ne postoji.

Projekat ACCOUNT baviće se ovim problemom i obezbijediti forum za organizacije građanskog društva i medije koji se već bave borbom protiv korupcije. Ono što je ključno u toj borbi je koordinacija, udruživanje snaga i potencijala. Ali, projekat ACCOUNT ne može sam iskorijeniti korupciju, međutim može biti dragocjeno sredstvo u vašoj borbi protiv korupcije, kazao je između ostalog američki ambasador u BiH.

Direktor projekta ACCOUNT i izvršni direktor CRMA-e, Eldin Karić, najavivši ujedno brojne aktivnosti kojima će u naredne tri godine, realizirati projekat ACCOUNT, pozvao je sve predstavnike civilnog društva, institucija vlasti u BiH i medija, da se uključe u akciju kojom bi trebali pokazati da smo “Jači od korupcije”.

– Samo zajedno možemo efikasno da se suprostavimo do savršenstva razvijenom sistemu protekcija, nepotizma i štela. Organizirani, sa jasno definisanim ciljevima i strategijama imamo šansu. Pojedinačno, osuđeni smo na gubljenje vremena i novca. Pritom ne treba biti previše pametan da shvatimo kako i jednog i drugog imamo sve manje. U tu svrhu definisali smo pet ključnih oblasti u kojima ćemo se posebno posvetiti borbi protiv korupcije, a to su: pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo, privreda i javne finansije, kazao je danas direktor projekta ACCOUNT.

Projekat je vrijedan 1.050.000 američkih dolara, a finansira ga USAID.

(Vijesti.ba / zurnal.info)

 

Izvor:

http://www.vijesti.ba

19. Jula 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: