ANTI-KRIMINAL

UN: Kriminal je jedno od 20 najjačih gospodarstava na svijetu

UN: Kriminal je jedno od 20 najjačih gospodarstava na svijetu

Kriminal stvara otprilike 2.1. bilijuna dolara prihoda na godinu, a to je 3.6 posto svjetskog BDP-a i još raste. „Zato je kriminal jedno od dvadeset najjačih gospodarstava na svijetu“, izjavio je Jurij Fedotov, čelnik UN-ova ureda za droge i kriminal (UNODC), opisujući kriminal kao prijetnju sigurnosti i gospodarskome razvoju.

Undoc

Navedeni podatak nedavno su prvi izračunali UNODC i Svjetska banka, a temelji se na podacima za 2009. godinu. I nikakve usporedbe još nisu na raspolaganju, objasnio je Fedotov na nedavnoj konferenciji za novinare u Beču. Na otvorenju cjelotjednog sastanka međunarodne Komisije za prevenciju kriminala i kazneno pravosuđe (CCPCJ) Fedotov je istakao kako se situacija možda i pogoršava, „Ali da bih taj osjećaj potvrdio, trebam više podataka“. Prema njegovim riječima, čak 40 milijardi dolara na godinu gubi se korupcijom u zemljama u razvoju, a nezakonit prihod od trgovine ljudima iznosu čak 32 milijarde na godinu.

„Prema nekim procjenama, u svakome trenutku, 2.4 milijuna ljudi trpi bijedu trgovine ljudima, sramnog zločina suvremenog ropstva“, istaknuo je Fedotov.

 

Izvor:

http://www.svijetsigurnosti.com

 

4. Juna 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: