ANTI-KRIMINAL

Privatizacija je pljačka! Agencije za privatizaciju su se pretvorile u leglo kriminala i korupcije !

 

Baš kada se činilo da je utopija modela razvoja temeljenog na rasprodaji svega vrijednog tajkunima i stranim kompanijama doživjela svoj krah čije tragične posljedice možemo svakodnevno gledati na primjerima tvrtki kao što su Pliva, Kamensko, TLOS i Dioki, nova vlada senzacionalno je najavila “drugi val privatizacije” kao čarobno rješenje za spas gospodarstva. Dok su nas do sad uvjeravali da je privatizacija nužnost za tvrtke koje “proizvode gubitke” i prave “teret na proračun”, u novom valu privatizacije namjeravaju prodati upravo one tvrtke koje su najprofitabilnije i koje su najzaslužnije za punjenje tog istog proračuna.

Među tim tvrtkama je i Petrokemija, tvrtka koju su od propasti spasili sami radnici beskompromisnom borbom i koja je upravo zato što nije privatizirana postala jedna od rijetkih uspješnih priča u hrvatskom gospodarstvu. Ovako proturječna politika rasprodaje profitabilnih tvrtki uz istodobno kukanje kako sve slabije punimo proračun može se razumjeti samo ako prepoznamo da iza politike privatizacije stoji isključivo privatni interes sluga kapitala u izravnom proturječju s interesima radničke klase. Nas koji se protivimo privatizaciji pokušavaju uvjeriti da živimo u prošlosti, da je naše protivljenje posljedica “kolektivističkog mentaliteta” koji ne odgovara suvremenoj stvarnosti. Nama se čini da su upravo zagovornici privatizacije ti koji žive u prošlosti. Kada pričaju o tome kako je “država loš gospodar”, izgleda kao da smo vremeplovom otputovali u kasne osamdesete, pa raspravljamo o tome da privatiziramo prvu tvrtku i nemamo pojma što ta privatizacija donosi. A zapravo, kada pričamo o privatizaciji, onda to danas više nisu puste spekulacije, nego iskustvo više od dvadeset godina besramnog osobnog bogaćenja i uništenja industrijskih i drugih poduzeća, gubitak prvo radničkih prava, onda dijela ili čak cijele plaće, a naposljetku i radnih mjesta. Glasnogovornici krupnog kapitala, kao što su razni “analitičari” i posebno Jutarnji list, pokušavaju nas uvjeriti da je pitanje privatizacije čista matematika. Tako je po njima jedino pitanje koje se postavlja može li tvrtka zarađivati više. Iz perspektive javnog interesa pokazalo se da od ogromnih profita koje ostvaruje npr. HT, interes nemaju ni društvo, ni radnici te tvrtke, ali ima strani vlasnik koji te profite iznosi iz zemlje. Mi, koji ne živimo u oblacima praznih fraza o blagodatima slobodnog tržišta, nego u surovoj realnosti tranzicijske pustinje koju je privatizacija ostavila za sobom, moramo si postaviti pitanje: ako su tajkuni i strane kompanije dobri vlasnici, zašto su uništili tolike firme, zašto su nam podijelili tolike otkaze, zašto nas sve više zapošljavaju na određen

o? Ako je iz perspektive privatnog interesa privatizacija dobra prilika, iz perspektive javnog interesa ona je obična pljačka. To je pljačka našeg prošlog rada kojim smo gradili sve te tvrtke koje političari rasprodaju kao svoje vlasništvo. I još važnije, to je pljačka naše budućnosti koju s ovog kriminalnom politikom sigurno nemamo.

 

Izvor:

http://crvena-akcija.org/index.php/akcije-636979685/klasna-borba/470-privatizacija-je-pljacka

 

29. Marta 2012. - Posted by | Uncategorized

Trenutno nema komentara.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: